Моделі розподілення ресурсів та інформаційно-аналітичних інструментів при виконанні міжнародних інноваційних проектів науково-технічними та міжнародними організаціями - Крамськой, Дмитро Юрійович; Глізнуца, Марина Юріївна; Сусліков, Станіслав В'ячеславович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
У статті проведено дocлiдження теoретичних i практичних заcад щодо розробки моделей розподілення ресурсів при виконанні міжнародних інноваційних проектів по удосконаленню механізму управління нововведеннями на підприємствах для досягнення конкурентних переваг на ринку та методичних рекомендацій щодо його практичної реалізації. В процесі дослідження аналізу методів розподілу ресурсів між міжнародними інноваційними проектами, виявлено, що в сучасних умовах розвитку ринкового середовища та інформаційних технологій найефективнішими є експертні методи, що дозволяють враховувати не тільки думку фахівців у конкретній галузі знань, а також отримувати прогнозні значення розвитку підприємства при запровадження інновацій з урахуванням впливу факторів ринкового середовища. Запропонований метод експертних оцінок щодо розподілу ресурсів у процесі інноваційного підприємництва, дозволяє оцінювати недостатньо формалізовані та структуровані завдання, у яких точно не визначено алгоритми, властивості, відносини. Дослідниками запропоновано нові підходи до розробки концептуальних основ стратегічного управління, але не порушені питання планування ресурсів для виконання міжнародних інноваційних проектів науково-технічними та міжнародними організаціями. Обґрунтованість результатів дослідження, висновків та рекомендацій, які спрямовані на підвищення рівня впровадження науково-технічних розробок у виробництво, обумовлена застосуванням системного підходу, за допомогою якого розроблено концепцію управління нововведеннями на підприємствах. Нами використано методи техніко-економічного аналізу для дослідження тенденцій формування витрат із запровадження нововведень; математичного моделювання економічних процесів для побудови моделей планування та розподілу витрат, прогнозування фінансових результатів від запроваджених нововведень, експертних методів для обґрунтування вибору замовників для виконання науково-дослідних та дослідно-конструкторських робіт. При розподілі ресурсів пропонується застосувати модель вибору інвестицій, у якій предметом оптимального вибору не є лише інвестиційні проекти, а й джерела фінансування. Застосування економіко-математичних методів суттєво розширило можливості використання інформації, отриманої від спеціалістів. Для збору інформації, що буде отримуватись від фахівців в майбутньому, узагальнення та аналізу застосовуються спеціальні логічні прийоми та математичні методи обробки результатів, що отримали назву методів експертної оцінки. Використання даного методу, дає можливість оперативного отримання необхідної інформації – все це зумовило застосування експертних оцінок для вибору одного або кількох варіантів розподілу коштів між проектами.

The article examines the theoretical and practical foundations for developing resource distribution models in the implementation of international innovative projects. This is done to improve the mechanism for managing innovations in enterprises to achieve competitive advantages in the market, as well as to provide methodological recommendations for practical implementation. In the study of resource allocation methods among international innovative projects, it has been found that, under modern market and information technology conditions, expert methods are the most effective. These methods consider not only the opinions of specialists in specific fields of knowledge but also predict the development of enterprises when innovations are introduced, taking into account market environment factors. The proposed expert evaluation method for resource distribution in the process of innovative entrepreneurship allows the assessment of insufficiently formalized and structured tasks, where algorithms, properties, and relations are not clearly defined. The researchers suggest new approaches to developing conceptual foundations for strategic management. However, they do not address the planning of resources for implementing international innovative projects by scientific, technical, and international organizations. The validity of the research results, conclusions, and recommendations, aimed at increasing the level of implementation of scientific and technical developments in production, is justified by applying a systematic approach. This approach developed the concept of innovation management in enterprises. Technical and economic analysis methods were used to study trends in forming costs associated with innovations. Economic process modeling methods were used to develop planning and cost distribution models, forecast financial results from implemented innovations, and justify the choice of clients for research and development (R&D) work. When distributing resources, the investment selection model is proposed, where the optimal choice subject is not only investment projects but also funding sources. The application of economic-mathematical methods significantly expanded the use of information obtained from specialists. Special logical techniques and mathematical methods of data processing, known as expert evaluation methods, are used for collecting, generalizing, and analyzing information from experts in the future. The use of this method allows for the rapid acquisition of necessary information, making expert evaluations suitable for choosing one or several options for fund distribution among projects.
Models of resource distribution and information-analytical tools for implementing international innovative projects by scientific, technical, and international organizations
Keywords: моделі розподілу; проект; експертний метод; нововведення; економіко-математичні методи; distribution models; project; expert method; innovation; economic-mathematical methods