Спосіб одержання виробів зі склопластиків - Карандашов, Олег Георгійович; Данільцев, Віктор Володимирович; Авраменко, Вячеслав Леонідович; Підгорна, Лідія Пилипівна (ДП "Український інститут інтелектуальної власності", 2017)
Винахід належить до хімічної галузі промисловості, а саме до технології полімерних та композиційних матеріалів, і може бути використаний для одержання порожнистих виробів циліндричної форми. Спосіб одержання виробів зі склопластиків, що включає намотку наповнювача на оправку косошарим поздовжньо-поперечним способом, подачу частки наповнювача на оправку через просочувальний вузол і намотку на неї по кільцю, подачу частки наповнювача з укладальника на наповнювач, що подається з просочувального вузла, структурування намотаного виробу, зняття структурованого виробу з оправки та його механічну обробку, при цьому косошарову намотку здійснюють одностадійним безперервним способом, а також забезпечують коефіцієнт анізотропії структури виробу у межах від 1 до 3. Застосування винаходу забезпечує рівномірність і стабільність фізико-механічних властивостей виробів, а також можливості їх регулювання в поздовжньому та окружному напрямах.
Keywords: патент; винахід; хімічна промисловість; циліндричні вироби; фізико-механічні властивості; анізотропія; руйнівна напруга