Оцінка рівня та реалізації ресурсно-діяльнісного потенціалу підприємств машинобудування - Кузьминчук, Наталія Валеріївна; Терованесова, Олександра Юріївна (ВД "ІНЖЕК", 2016)
У статті запропоновано методичний підхід до оцінки використання ресурсно-діяльнісного потенціалу як критерію досягнення конкурентного статусу підприємств машинобудування. Оцінку здійснено за двома аспектами: облік рівня розбалансованості ресурсно-діяльнісного потенціалу (відхилення розвиненості) та визначення ефективності використання ресурсно-діяльнісного потенціалу (на основі розрахунку коефіцієнтів трансформації та швидкості трансформації). Показано, які зі складових ресурсно-діяльнісного потенціалу, що максимально використовуються на підприємствах, мають здатність нарощуватися, а які не мають такої здатності. Виявлено умови, за яких додаткове інвестування в елементи потенціалу не забезпечує синергетичного ефекту взаємодії та використання його складових, або, навпаки, ефективність використання потенціалу має місце.

The article proposes the methodical approach to evaluating the use of the resource- and activity-related potential as a criterion for achieving the competitive status of machine-building enterprise. Evaluation is carried out by two aspects: calculation of the level of imbalance in resources and the activity potential (displacement of development) and determining the efficiency of usage of the resource- and activity-related potential (based on the calculation of coefficients of both transformation and the conversion speed). It has been shown, which components of the resource- and activity-related potential that are maximum used by enterprises have the ability to grow, and which do not have this ability. The article identifies the conditions under which additional investments in the elements of the potential do not provide synergies from the interaction and use of its components, or, on the contrary, an efficient use of the potential takes place.
Evaluating the Level of Implementation of the Resource- and Activity-Related Potential of Machine-Building Enterprises
Keywords: підприємства машинобудування; конкурентний статус підприємства; ресурсно-діяльнісний потенціал; ресурсно-діяльнісна активність; machine-building enterprises; competitive status of enterprise; activity-related potential