Міжнародне співробітництво через призму бізнес-планування - Кучіна, Світлана Едуардівна; Матросова, Вікторія Олександрівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
У статті досліджено роль бізнес-планування як ключового інструменту забезпечення ефективного міжнародного співробітництва підприємств у сучасних умовах глобалізації. Проаналізовано основні виклики, що виникають під час реалізації міжнародних проєктів, зокрема ризики, пов’язані з культурними, політичними, економічними та правовими відмінностями між країнами. Узагальнено сучасні наукові підходи до адаптації бізнес-планів до специфіки міжнародних ринків та обґрунтовано необхідність використання гнучких стратегічних моделей планування.

The article examines the role of business planning as a key tool for ensuring effective international cooperation of enterprises in the context of globalization. The main challenges arising during the implementation of international projects are analyzed, including risks related to cultural, political, economic, and legal differences between countries. Modern scientific approaches to adapting business plans to the specifics of international markets are summarized, and the necessity of using flexible strategic planning models is substantiated.
International cooperation through the prism of business planning
Keywords: бізнес-планування; міжнародне співробітництво; міжнародні проєкти; зовнішньоекономічна діяльність; стратегічне планування; управління ризиками; цифрові інструменти; business planning; international cooperation; foreign economic activity; strategic planning; risk management; digital tools