Дослідження впливу фітогормонів на мікроорганізми вченими Київського університету та Інституту мікробіології НАН України - Гамалія, В. М. (НТУ "ХПІ", 2008)
В роботі простежено основні етапи становлення вчення М. Г. Холодного про фітогормони та розробки фітогормональної теорії Холодного-Вента. Приділено увагу спільним дослідженням М. Г. Холодного та К. Г. Бельтюкової, спрямованим на з'ясування дії речовин типу фітогормонів на морфологічні та патогенні властивості збудників бактеріозів рослин.

The article shows the main stages of phytohormone’s studies by M. G. Kholodny and investigations of Kholodny-Vent phytohormone theory. The attention is dedicated to general researches of M. G. Kholodny and K. G. Beltyukova, devoted to identification of phytohormone substance’s activity on morphological and pathogenic properties of morbific microorganisms of plant’s bacteriosis.
Keywords: гормональні явища; тропізми; фізіологія рослин; внутрішня секреція; рослинні гормони; ростові процеси; теорія Холодного-Вента