Інтенсифікація збагачення по солі вугілля Західного Донбасу кислотними добавками - Білецький, Володимир Стефанович; Сергєєв, П. В.; Климова, Ю. О. (Національний гірничий університет, 2011)
Вугілля з підвищеним вмістом солей натрію та калію (NaCl та KCl), частка якого в загальному балансі запасів вугілля в Україні складає до 10%, потребує спеціальної підготовки до використання, а саме – збагачення по солі. Спалювання незбагаченого "солоного вугілля" на ТЕС, де його використовують найчастіше, пов’язане з проблемами, по-перше, суттєвого збільшення зносу котлоагрегатів ТЕС, по-друге, екологічною небезпекою обумовленою можливістю виникнення при спалюванні діоксинів і потрапляння їх у довкілля. Тому пошук ефективних і екологічно прийнятних методів переробки солоного вугілля, зокрема його попереднє знесолення – актуальна проблема сучасного вуглезбагачення. Мета цієї роботи – дослідження механізму дії кислотних добавок при знесоленні вугілля Західного Донбасу.
Keywords: вуглезбагачення; мінеральні кислоти; азотна кислота; оксиди металів; розчинність солей