Пристрій для моделювання розподілу в критичних органах фантома людини поглинутої дози іонізуючого випромінювання різного спектра - Старенький, Віктор Петрович; Вінніков, Володимир Анатолійович; Чернявський, Ігор Юрійович; Васильєв, Леонід Леонідович; Дураченко, Василь Васильович; Анашкін, Олександр Анатолійович; Власенко, Володимир Олександрович (ДП "Український інститут інтелектуальної власності", 2017)
Пристрій для моделювання розподілу в критичних органах фантома людини поглинутої дози іонізуючого випромінювання різного спектра містить прямокутний, вертикально встановлений корпус з фантомом людини, усередині якого розміщені детектори іонізуючого випромінювання. Корпус і міцно закріплений в ньому фантом встановлено з можливістю переміщення в горизонтальній і вертикальній площинах на U подібній несучій рамі з основою. Додатково пристрій містить два кутоміри, один з яких розташований на бічній стінці корпусу по його горизонтальній осі, а другий - на основі корпусу по його вертикальній осі. При цьому кожний з кутомірів кінематично пов'язаний через датчики кутового положення фантома по горизонталі і вертикалі відповідно до приводів горизонтального і вертикального переміщення, які з'єднані з відповідними блоками керування.
Keywords: патент; модель корисна; дозиметрія; ураження променеве; метод Монте-Карло; детектор термолюмінесцентний