Методичні вказівки до виконання контрольної роботи з дисципліни "Організація контролю та експертиза стану устаткування підвищеної небезпеки" - Твердохлєбова, Наталя Євгеніївна; Семенов, Євгеній Олександрович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
На сучасному етапі розвитку промисловості гостро стоїть питання організації робіт з безпечної експлуатації небезпечних виробничих об’єктів з метою уникнення аварійних ситуацій при їх експлуатації і забезпечення здоров’я обслуговуючого персоналу, а також життя людей, що знаходяться поряд. Методичні вказівки до виконання контрольної роботи розроблені відповідно до робочої програми курсу «Організація контролю та експертиза стану устаткування підвищеної небезпеки». Навчальна дисципліна «Організація контролю та експертиза стану устаткування підвищеної небезпеки» є важливою складовою підготовки сучасних фахівців з охорони праці і має за мету формування знань щодо здатності вирішення проблем і завдань по забезпеченню безпечного виконання робіт підвищеної небезпеки і експлуатації устаткування підвищеної небезпеки, набуття практичних вмінь і навичок щодо оцінювання відповідності машин, механізмів, устаткування, транспортних та інших засобів виробництва вимогам чинних нормативних документів з охорони праці. Методичною основою навчальної дисципліни є системний підхід до усвідомлення сутності, аналізу та особливостей навчання у вищій школі, в НТУ «ХПІ» та механізмів підготовки за обраною спеціальністю. Питання, що розглядаються при вивченні даної дисципліни, являють собою великий практичний інтерес, оскільки становлять основу подальшого розвитку студента як компетентного фахівця з охорони праці. Відповідно до комплексу проблем, що повинні вирішуватися в процесі формування фахівця з охорони праці, сформульовані та висвітлені теми навчального процесу, спрямованого на поєднання теоретичних знань та формування певних практичних навичок у тому числі через опрацювання контрольної роботи.
Keywords: методичні вказівки; контрольна робота; охорона праці; підвищена небезпека; стан устаткування підвищеної небезпеки; промисловість