Сімейне законодавство як регулятор відносин у купецькій родині XIX ст. - Харченко, Артем Вікторович (НТУ "ХПІ", 2013)
У статті автор досліджує еволюцію сімейного законодавства Російської імперії. Ці зміни безпосередньо впливали на життя купецької родини Харківської губернії. Купецька родина була невід’ємною складовою традиційного, патріархального оточуючого суспільства. Протягом періоду відносини у родині змінювались в бік емансипації окремих її членів.

In the article the author researches the evolution of family legislation of the Russian Empire. These changes directly affect the life of a merchant family in Kharkiv province. Merchant family was an integral component of traditional, Patriarchal the surrounding society. During the period of family relations changed in the direction of emancipation of the individual members.
Keywords: соціально-правова сфера; родинне право; шлюб; соціальна історія; емансипація; Харківська губернія; marriage; merchant family; family law; social history; Kharkiv province