Методичні вказівки до виконання лабораторної роботи по темі "Статичні характеристики асинхронного електроприводу крану з несиметричним включенням опорів в колі ротора" з навчальної дисципліни "Автоматизований електропривод загальнопромислових установок" - Асмолова, Лариса Валеріївна; Семіков, Олексій Володимирович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
Ці методичні вказівки призначенні для проведення лабораторних занять на стенді із асинхронним електроприводом в рамках вивчення дисципліни «Автоматизований електроприводу загальнопромислових установок», приділяючи основну увагу темам, які пов’язані із параметричним керуванням асинхронного електропривода за рахунок зміни опору ротора та отриманню відповідних характеристик. При виконанні цих лабораторних вивчається робота асинхронного електроприводу крану з несиметричним включенням активних опорів в колах фаз ротора на прикладі використання силового кулачкового контролера типу ККТ-62а з експериментальним визначенням статичних механічних та електромеханічних характеристик. Це потребує в послідовному порядку виконати наступні задачі: вивчити загальні положення та схему лабораторного стенду; визначити параметри асинхронної машини та її статичних характеристик відповідно паспортним даним; розрахувати параметри асинхронної машини та її статичних характеристик, яких не вистачає; розрахувати додаткові опори у коло ротора; провести експерименти на лабораторному стенді та записати показання приборів; розрахувати та побудувати статичні характеристики.
Keywords: методичні вказівки; електропривод; асинхронний двигун; фазний ротор; статичні характеристики; несиметричне трифазне коло; резистивне керування; командо-контролер