Зовнішньоекономічна політика України та її вплив на стан внутрішнього споживчого ринку - Яхно, Тетяна Петрівна; Гусаковська, Тетяна Олександрівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2019)
Зовнішньоекономічна політика є важливою складовою економічної політики держави, що забезпечує її вплив на розвиток національної економіки в цілому та споживчого ринку зокрема. Незважаючи на велику кількість досліджень в даній області та розгляд зовнішньоекономічної політики країни науковцями в різних аспектах, недостатньо розробленими залишаються питання розгляду її в пливу на функціонування споживчого ринку всередині країни. Метою статті є розробка рекомендацій щодо аналізу ефективності зовнішньоекономічної політики через оцінку стану споживчого ринку. При дослідженні впливу зовнішньоекономічної політики на функціонування внутрішнього споживчого ринку запропоновано зосереджувати увагу на забезпеченні потреб споживачів та конкурентоспроможності вітчизняних виробників на внутрішньому ринку. При цьому з позицій досягнення соціального розвитку країни та добробуту населення пріоритетним визначено реалізація потреб споживачів за рахунок виробництва вітчизняних товарів при за безпеченні конкурентного рівня якості. Розроблено стратегічну карту та визначено сукупність стратегічних цілей зовнішньоекономічної політики держави щодо впливу на внутрішній споживчий ринок. Для оцінки ефективності зовнішньоекономічної політики визначено набір ключових показників функціонування споживчого ринку, які відображають ступінь досягнення стратегічних цілей. Такими показниками є частка імпортних товарів на внутрішньому споживчому ринку України, індекс динаміки обсягів імпорту та індекси динаміки обсягу прямих іноземних інвестицій в економіку України. Зазначені показники були розраховані щодо основних галузей промисловості, які забезпечують задоволення потреб населення на споживчому ринку. Проведені розрахунки та аналіз показників дозволив зробити висновок про те, що серед розглянутих сегментів ринку лише у сфері продовольчих товарів та друкованої продукції спостерігаються позитивні результати щодо досягнення стратегічних цілей. Щодо і нших галузей на даний момент констатуємо негативні тенденції, що вимагають застосування інструментів політики імпортозаміщення. Серед цих інструментів найбільшого значення набувають заходи державної цільової підтримки, спрямованої на розширення виробництва та інноваційного розвитку вітчизняного бізнесу шляхом створенн я умов для залучення іноземних інвестицій, а також імпортні тарифні квоти та технічні стандарти для товарів, що ввозяться.

Foreign economic policy is an important part of the economic policy of government. This fact causes its influence on development of the national economy in whole and consumer market in particular. Although there are many researches in this field and scientists look into foreign economic policy from different standpoints, influence of foreign economic policy on consumer market performance has not yet been suffi ciently explored. The purpose of the present article is to develop recommendations for the analysis of foreign economic policy effectiveness with the aid of the assessment of the state of consumer market. In the study of influence of foreign economic policy on consumer market performance it is suggested to focus on meeting the demands of consumers and competitive ability of domestic producers in the domestic market. Realization of the demands of consumers through the production of domestic goods of good quality is estimated as a priority from the perspective of social development of the country and webeing of the population.The strategic map was made, a set of strategic goals of foreign economic policy of the state concerning influence on domestic consumer market was developed. A set of core indicators of consumer market performance reflecting degree of achievement of strategic goals was determined for assessing the effectiveness of foreign economic policy. The indicators include the share of imported goods on domestic consumer market of Ukraine, an index of dynamics of import and indexes of dynamics of foreign direct investment in economy of Ukraine. These indicators were calculated for basic branches of industry which provide meeting the needs of the population on consumer market. The calculations that were done and analysis of indicators led to the conclusion that positive results in achievement of strategic goals occur only in the area of food commodities and printed product among reviewed market segments. In other areas we stated to date negative tr ends that require the use of import substitution policy tools. Government targeted support measures aimed to increase production and innovative development of the national business by creating conditions for the attraction of foreign investment, as well as import tariff quotas and techn ical standards for goods that are being imported are the most important of these tools.
Foreign economic policy of Ukraine and its influence on the state of domestic consumer market
Keywords: імпортозаміщення; частка імпорту; прямі іноземні інвестиції; import substitution; share of import; foreign direct investment