Контроль тріщинуватості колекторів буримої сланцевої гірської породи - Заміховський, Л. М.; Шаповал, О. А. (НТУ "ХПІ", 2012)
Проаналізовані методи контролю тріщинуватості сланцевої гірської породи при бурінні свердловин і показано, що одним із способів отримання інформації про тріщинуватість буримої породи є аналіз реакції електропривода бурового верстата. Встановлено, що найбільш чутливими до зміни навантаження на валу електропривода є активна потужність і струм у колі його живлення а також обертовий момент. Проведена розробка приладу контролю показників тріщинуватості породи безпосередньо в процесі буріння свердловин та визначені статистичні характеристики показників тріщинуватості буримої породи за результатами його промислової апробації

The well-boring shale rock fracturing control methods have been analyzed. It was shown that the rig electric drive reaction analysis is one among the kinds of the drillability rocks fracturing information receiving. It was proved that the most sensitive to the electric drive roller loading changing are the active power, the current in the power supply circuit and the torque. The well-boring process rock fracturing parameters control device has been designed. As the results of device industrial testing the drillability rocks fracturing indexes statistical characteristics have been defined
Keywords: електропривід; частота обертання; струм; потужність; крутний момент; кореляція; структурна схема; rock drilled; fracture; electric; speed; control; current; power; torque; correlation; block diagram