Концептуальні основи створення універсальних систем контролю викидів твердих частинок з відпрацьованими газами дизелів - Полив'янчук, Андрій Павлович; Парсаданов, Ігор Володимирович; Каслін, Олександр Ігорович; Скурідіна, Олена Олександрівна (НТУ "ХПІ", 2018)
Запропоновано концепцію створення на базі компактних і мобільних міні- та мікротунелів універсальних систем екологічної сертифікації транспортних дизельних двигунів, які дозволяють визначати показники масових, питомих та середньоексплуатаційних викидів твердих частинок з відпрацьованими газами дизелів. В основі концепції лежать принципи підвищення компактності, динамічності, точності і ефективності керування вимірювального обладнання. Наведено результати теоретичних та експериментальних досліджень і розробок, які складають науково-практичну базу для підвищення універсальності міні- та мікротунелів: математичні моделі результуючої похибки вимірювань викиду твердих частинок, теплового стану газової проби в тунелі, комплексної оцінки ефективності тунелю за критеріями точності і економічної ефективності використання; методи: компенсаційного відбору проби відпрацьованих газів, динамічного контролю твердих частинок з використанням оптико-електронного чуттєвого елементу, прискореного вимірювання викиду твердих частинок; макетні зразки мінітунелю з ізокінетичним пробовідбірником МТ-1, мікротунелів МКТ-1 і МКТ-2; випробувальних стендів для досліджень теплових процесів в тунелі, ізокінетичного та компенсаційного режимів відбору проб відпрацьованих газів, результатів експериментального відпрацювання сертифікаційних процедур вимірювань викидів твердих частинок автомобільних, тракторних та тепловозних дизелів.

The concept of creation on the basis of compact and mobile mini- and microtunnels of universal systems of ecological diagnosis of transport diesel engines, which allows to determine the indicators of mass, specific and average operating emissions of particulate matter with exhaust gases of diesel engines. The concept is based on the principles of increasing the compactness, dynamism, accuracy and efficiency of measuring equipment control.The results of theoretical and experimental researches and developments that make up the scientific and practical basis for increasing the universality of mini- and microtunnels are presented: mathematical models: the resulting error of measurements of particulate matters ejection, the thermal state of the gas sample in the tunnel, the complex estimation of the efficiency of the tunnel by the criteria of accuracy and economic efficiency using; methods: compensated sampling of exhaust gases, dynamic control of particulate matters using optoelectronic sensory element, accelerated measurement of particulate emissions; prototype samples: miniutunel with isokinetic sampler MT-1, microtunnels MKT-1 and MKT-2; test benches for researches of heat processes in the tunnel, isokinetic and compensating modes of sampling of exhaust gases, results of experimental testing of certification procedures for measurement of particulate emissions of automobile, tractor and locomotive diesel engines.
Conceptual bases for the creation of universal systems for controlling emissions of particulate matter with exhaust gases of diesel engines
Keywords: мінітунель; мікротунель; діагностування екологічне; модель математична; метод гравіметричний; стан тепловий; метод компенсаційний; метод динамічного контролю; викид масовий; забезпечення програмне; пробовідбірник ізокінетичний