Взаємозв'язок між поняттями людський потенціал та капітал людини з особливими потребами у соціальному вимірі - Паймаш, Ганна Василівна (My University, 2023)
На основі проведеного аналізу літературних джерел визначення понять людський потенціал та капітал було виявлено, що таким поняттям, як людський потенціал та капітал людини з особливими потребами у працях вчених не було приділено увагу. Було досліджено та проаналізовано теоретичні закономірності формування концепцій людського потенціалу та капіталу, здійснено їх порівняльну характеристику, проведено розмежування понять "людський потенціал людини з особливими потребами" та "людський капітал людини з особливими потребами" та їх теоретичне обґрунтування. Наведено фактори зовнішнього та внутрішнього впливу на розвиток та формування людського потенціалу та капіталу людини з особливими потребами з точки зору їх взаємозв'язків. Сформульовано своє визначення понять людський потенціал та капітал людини з особливими потребами, які раніше не використовувалися. Відмінністю запропонованих визначень є те, що вони базуються на основі маркетингу, як основи забезпечення гармонійного взаємозв'язку між внутрішніми та зовнішніми факторами розвитку відповідно до особливих потреб людини. Елементом наукової новизни є розробка та теоретичне обґрунтування понять людського потенціалу та капіталу людей з особливими потребами, особливостями якого є гармонійне використання взаємозв'язків між внутрішніми (сім'я, виховання, фінансове благополуччя, дозвілля, тривалість життя) та зовнішніми факторами (суспільство, безпека, охорона здоров'я, освіта, культура), що виникають у процесі взаємодії та впливають на розвиток та формування потенціалу та капіталу людини з особливими потребами. Викладені положення відрізняються від існуючих концепцій збагаченням змісту та структурних складових, їх характеристик, доповненням та розширенням предметної галузі щодо людини з особливими потребами.

On the basis of the analysis of literary sources, the definition of concepts of human potential and capital was revealed that such a concept as human potential and capital of a person with special needs in the works of scientists was not given attention. Theoretical patterns of formation of concepts of human potential and capital were investigated and analyzed, their comparative characteristics were carried out, the concepts of "human human potential with special needs" and "human capital of a person with special needs" and their theoretical justification were carried out. The factors of external and internal influence on the development and formation of human potential and capital of a person with special needs in terms of their relationships are given. The definition of the concepts of human potential and capital of a person with special needs that have not been used before. The difference between the proposed definitions is that they are based on marketing, as the basis for ensuring a harmonious relationship between internal and external development factors in accordance with the special human needs. An element of scientific novelty is the development and theoretical substantia-tion of the concepts of human potential and capital of people with special needs, the peculiarities of which are the harmonious use of relationships between internal (family, education, financial well -being, leisure, life expectancy) and external factors (society, safety, safety , health care, education, culture) that arise in the process of interaction and affect the development and formation of human potential and capital with special needs. The above provisions differ from existing concepts by en-riching the content and structural components, their characteristics, supplement and expansion of the subject industry for a person with special needs.
The relationship between the concepts of human potential and the capital of a person with special needs in social dimension
Keywords: людський потенціал; людський капітал; людина з особливими потребами; human potential; human capital; a person with special needs