Теоретичні основи обґрунтування проєктних рішень елементів бойових машин на основі аналізу фізико-механічних процесів - Васильєв, Антон Юрійович; Ткачук, Микола Миколайович; Грабовський, Андрій Володимирович; Ткачук, Микола Анатолійович; Шуть, Олександр Юрійович; Нечаєв, Роман Геннадійович; Зінченко, Олена Іванівна; Вейлер, Володимир Сергійович; Льозний, Олег Сергійович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
Забезпечення світового рівня тактико-технічних характеристик об’єктів броньованої техніки є надзвичайно важливою та актуальною проблемою у сфері національної безпеки та оборони. Це зумовлено колосальним потенціалом бронетанкобудування України, який не знайшов дотепер відповідної реалізації при проєктуванні та освоєнні виробництва цих машин внаслідок різних причин. Однією з основних проблем є відсутність методів та моделей для обґрунтування параметрів цих машин та властивостей матеріалів для виготовлення основних компонентів, у першу чергу – бронекорпусів і трансмісій на етапі проєктних досліджень. У цій роботі передбачається розвиток теоретичних основ та здійснення досліджень для визначення реакції елементів об’єктів броньованої техніки на дію різноманітних чинників та визначення вимог до проєктних рішень їх елементів. Вкрай важливим чинником є, наприклад, недопущення критичних деформацій, які виникають у об’єктів броньованої техніки при дії засобів ураження. Існуючі моделі не дають змоги адекватно оцінити ступінь захищеності при дії різних чинників, що призводить до принципово невірних проєктних рішень. Отже, виникає нова, актуальна та важлива науково-технічна проблема – дослідження виникаючих при бойовому застосуванні процесів та станів об’єктів броньованої техніки задля підвищення їх тактико-технічних характеристик. Теоретичні основи таких досліджень описані у цій роботі.

Ensuring the world-class tactical and technical characteristics of armored vehicles is an extremely important and urgent problem in the field of national security and defense. This is due to the enormous potential of Ukraine's armored vehicle industry, which has not yet been realized in the design and development of the production of these vehicles for various reasons. One of the main problems is the lack of methods and models to substantiate the parameters of these vehicles and the properties of materials for the manufacture of the main components, primarily armor hulls and transmissions, at the stage of design research. This work involves developing the theoretical foundations and conducting research to determine the response of armored vehicle components to various factors and to determine the requirements for design solutions for their components. An extremely important factor is, for example, the prevention of critical deformations that occur in armored vehicles when exposed to munitions. Existing models do not allow for an adequate assessment of the degree of protection under the influence of various factors, which leads to fundamentally incorrect design decisions. Consequently, a new, relevant, and important scientific and technical problem arises - the study of processes and states of armored vehicles in combat use to improve their tactical and technical characteristics. The theoretical foundations of such research are described in this paper.
Theoretical foundations for substantiating of design solutions for combat vehicle elements based on the analysis of physical and mechanical processes
Keywords: бойові машини; броньована техніка; фізико-механічні процеси; проєктні дослідження; тактико-технічні характеристики; метод скінченних елементів; трансмісії; combat vehicles; armoured vehicles; tactical and technical characteristics; finite element method; transmissions