Методичне забезпечення прогнозування зміни вартості інвестиційного модельного портфеля - Кузнецова, Світлана Олександрівна; Корешников, Федір Юрійович (ФОП Лібуркіна Л. М., 2025)
У статті досліджено комплексне методичне забезпечення прогнозування зміни вартості інвестиційного модельного портфеля з урахуванням сучасних викликів глобального фінансового середовища. Визначено, що зростаюча роль інституціональних інвесторів та відкритих фондів на міжнародному ринку капіталу підвищує необхідність розробки точних, адаптивних і пояснюваних моделей прогнозування. Проаналізовано структурні зміни у складі світових інвестиційних активів, зокрема домінування акціонерного компонента, що обумовлює підвищену волатильність і ускладнює прогнозування вартості портфелів. Окрему увагу приділено порівнянню ефективності традиційних економетричних моделей (ARIMA, VAR, GARCH, LASSO) та сучасних методів машинного навчання (Random Forest, XGBoost, LSTM) у завданнях прогнозування дохідності та ризику. Обґрунтовано доцільність використання ансамблевих підходів до моделювання, що поєднують переваги різних методів і дозволяють досягти вищої стабільності результатів. Запропоновано інтегрований методичний підхід, який включає підготовку та структуризацію даних, побудову множинних моделей, їх оцінювання на основі статистичних та економічних критеріїв, програмну реалізацію та застосування результатів у практичному управлінні портфелем. Також окреслено ризики та обмеження, пов’язані з ефектом зміни ринкових режимів (concept drift) і складністю інтерпретації моделей глибокого навчання, що вимагає регулярного оновлення моделей і застосування XAI-технологій. Наукова новизна дослідження полягає у формалізації методології, яка враховує не лише прогностичну точність, а й адаптивність до ринкових змін, можливість перенавчання та інструменти практичного впровадження в процеси стратегічного управління активами. Отримані результати підтверджують ефективність комплексного підходу до прогнозування вартості портфеля як інструменту підвищення точності управлінських рішень в інвестиційній діяльності.

The article examines the comprehensive methodological support for forecasting changes in the value of the investment model portfolio, considering modern challenges of the global financial environment. It is determined that the increasing role of institutional investors and open funds in the international capital market raises the necessity for the development of accurate, adaptive, and explainable forecasting models. Structural changes in the composition of global investment assets have been analyzed, particularly the dominance of the equity component, which leads to increased volatility and complicates the forecasting of portfolio values. Special attention is given to comparing the efficiency of traditional econometric models (ARIMA, VAR, GARCH, LASSO) and modern machine learning methods (Random Forest, XGBoost, LSTM) in forecasting returns and risks. A substantiation for the use of ensemble approaches to modeling, which combine the advantages of various methods and allow for achieving better stability of results, is presented. An integrated methodological approach has been proposed, which encompasses the preparation and structuring of data, the construction of multiple models, their evaluation based on statistical and economic criteria, software implementation, and the application of results in practical portfolio management. The risks and limitations associated with the impact of changing market regimes (concept drift) and the complexity of interpreting deep learning models are also outlined, requiring regular updates of models and the application of XAI technologies. The scientific novelty of the research lies in the formalization of a methodology that considers not only predictive accuracy but also adaptability to market changes, the possibility of retraining, and tools for practical implementation in the processes of strategic asset management. The obtained results confirm the efficiency of a comprehensive approach to portfolio value forecasting as a tool for enhancing the accuracy of managerial decisions in investment activities.
The methodological support for forecasting changes in the value of the investment model portfolio
Keywords: інвестиційний портфель; прогнозування вартості; економетричні моделі; машинне навчання; структура активів; ризик портфеля; адаптивне моделювання; investment portfolio; value forecasting; econometric models; machine learning; asset structure; portfolio risk; adaptive modeling