Обґрунтування сфер організаційно правової безпеки суб'єкта аграрного бізнесу - Береза, Валерій Володимирович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
У статті представлено комплексний аналіз проблеми організаційно правової безпеки суб'єктів аграрного бізнесу в Україні, яка в умовах повномасштабної війни набула характеру екзистенційної загрози. Військові дії фундаментально трансформували операційне середовище, спричинивши не лише значні прямі втрати агропромислового комплексу, але й величезні непрямі збитки, які перевищують $50 млрд. Дослідження підкреслює системний і взаємопов'язаний характер сучасних загроз, від мінування земель та дефіциту кадрів (мобілізовано близько 200 тис. аграріїв) до руйнування логістичної та портової інфраструктури. Наголошено на необхідності переходу від фрагментарного, реактивного реагування на окремі проблеми до побудови інтегрованої, проактивної системи безпеки, що є базовою умовою фізичного виживання бізнесу.

The article presents a comprehensive analysis of the problem of organizational and legal security of agrarian business entities in Ukraine, which in the conditions of a full scale war has acquired the character of an existential threat. Military actions have fundamentally transformed the operating environment, causing not only significant direct losses to the agro industrial complex, but also huge indirect losses exceeding $50 billion. The study emphasizes the systemic and interconnected nature of modern threats, from land mining and personnel shortages (about 200 thousand agrarians have been mobilized) to the destruction of logistics and port infrastructure. The need to transition from a fragmented, reactive response to individual problems to building an integrated, proactive security system is emphasized, which is the basic condition for the physical survival of a business.
Substantiation of the areas of organizational and legal security of an agrarian business entity
Keywords: організаційно правова безпека; аграрний бізнес; війна; економічна стійкість; земельні відносини; аграрні ноти; європейська інтеграція; organizational and legal security; agribusiness; economic resilience; war; strategy; land relations; European integration