Нові аспекти фізики термоелектричного охолодження - Герасим, Василь Васильович; Охрем, Василь Георгійович (НТУ "ХПІ", 2018)
Запропоновано моделі термоелектричних холодильників Пельтьє, в яких гілки р - і n - провідностей розташовані в лінію і з'єднані між собою встик або за посередництвом мідної перемички. Розраховані температури стиків гілок між собою і між гілками і мідною перемичкою. Розрахунки виконані за допомогою пакета математичних програм MAPLE. Одержані залежності температур Т₁ і Т₂ від густини електричного струму для двох випадків. Проведено оцінку глибини охолодження цих пристроїв. Досліджено також вплив ефекту Томсона на ці температури. Викладені результати розрахунків потребують експериментального підтвердження і поглиблення теоретичних досліджень: необхідно провести більш глибокі дослідження з порушених у статті питань з метою з'ясування механізмів охолодження, підбору термоелектриків, геометричних розмірів структурних елементів холодильників. У статті зроблено аналіз отриманих результатів, надано практичні рекомендації.

Models of thermoelectric refrigerators of the Peltier model in which the branches of p - and n - conductivity are located in a line and are connected to each other by means of a copper jumper. The temperature of the joints of the branches between each other and between the branches and the copper jumper are calculated. Calculations are made using the package of mathematical programs MAPLE. Temperature dependences of Т1 and Т2 on the density of electric current are obtained for two cases. An estimation of cooling depth of these devices is carried out. The effect of Thomson's effect on these temperatures has also been studied. The presented results of calculations require experimental confirmation and deepening of theoretical studies: it is necessary to carry out more in-depth studies of the issues raised in the article in order to find out the mechanisms of cooling, selection of thermoelectrics, and the geometric dimensions of the structural elements of refrigerators. The article analyzes the obtained results, provides practical recommendations.
New aspects of thermoelectric cooling physics
Keywords: ефект Пельтье; ефект Томсона; термоелектричний холодильник Пельтье; глибина охолодження; теплопровідність; електропровідність; Peltier effect; Thomson effect; Peltier thermoelectric fridge; cooling depth; thermal conductivity; electrical conductivity