Формування смарт-стратегії розвитку стартапів у сфері цифрової охорони здоров'я в умовах цифровізації - Самусь, Павло Олегович (ФОП Лібуркіна Л. М., 2025)
У статті досліджено теоретико-методологічні засади формування SMART-стратегії розвитку стартапів у сфері цифрової охорони здоров’я в умовах активної цифровізації галузі. Під впливом трансформацій, спричинених упровадженням електронних медичних сервісів, інтернету медичних речей (IoMT), телемедицини та штучного інтелекту, зростає роль стартапів як провідників інноваційних рішень у медичному середовищі. Автором обґрунтовано необхідність чіткого стратегічного підходу до розвитку таких проєктів, оскільки за відсутності ефективної стратегії більшість стартапів стикаються з труднощами масштабування, інституційних бар’єрів та обмеженості ресурсів. У дослідженні виділено структурні компоненти SMART-стратегії (конкретність, вимірюваність, досяжність, релевантність, обмеженість у часі), адаптовані до умов цифрової медицини. До ключових переваг упровадження принципів SMART у сфері цифрової охорони здоров’я автором виокремлено формування прозорих і зрозумілих цілей, що сприяє підвищенню довіри з боку інвесторів, партнерів і стейкхолдерів; гнучкість і адаптивність стратегії, що дозволяє швидко реагувати на загрози кібербезпеки та зміни в цифровому середовищі; покращення взаємодії всередині команди та посилення позицій стартапу на ринку через цілеспрямованість і конкурентоспроможність технологічних рішень. Особлива увага приділена етапу аналізу ринку та ідентифікації потреб, що включає вивчення нормативного середовища, оцінку технологічних трендів, сегментацію цільової аудиторії та аналіз конкурентного ландшафту. Розглянуто ключові чинники успіху медичних стартапів, зокрема здатність до інтеграції в державну систему eHealth, дотримання стандартів кібербезпеки та орієнтація на користувацький досвід. На основі синтезу міжнародного та вітчизняного досвіду автором сформовано модель розробки смарт-стратегії, що передбачає поетапне впровадження інноваційного продукту, використання гнучких бізнес-моделей, активну взаємодію з медичними установами та постійне коригування стратегічного курсу на основі даних. У статті запропоновано практичний інструментарій для стратегічного планування в галузі цифрової охорони здоров’я, що може бути використаний як підприємцями, так і політиками, які працюють у сфері розвитку eHealth-екосистеми.

The artile examines the theoretial and methodological foundatins for forming a SMART strategy for the development of startups in the fild of digital healthcare in the context of actie digitalizatin of the industry. Under the inflence of transformatins caused by the implementatin of electronic medical services, the Internet of Medical Things (IoMT), telemedicine, and artiiial intelligence, the role of startups as drivers of innovatie solutins in the medical environment is increasing. The author substantites the necessity of a clear strategic approach to the development of such projects, as in the absence of an effient strategy, most startups face diffiltis in scaling, instiutinal barriers, and limited resources. The study identiis the structural components of the SMART strategy (Specifi, Measurable, Achievable, Relevant, Time-bound) adapted to the conditins of digital medicine. The key advantages of implementig SMART principles in the fild of digital healthcare, as highlighted by the author, include the establishment of transparent and understandable goals that enhance trust on the part of investors, partners, and stakeholders; flxibility and adaptability of the strategy, enabling rapid responses to cybersecurity threats and changes in the digital landscape; improved interactin within the team along with strengthening the startup’s market positin through focus and competiieness of technological solutins. Special emphasis is placed on the market analysis and needs identiiatin stage, which involves studying the regulatory environment, assessing technological trends, segmentig the target audience, and analyzing the competiie landscape. Key success factors for medical startups are examined, partiularly the ability to integrate into the government eHealth system, adherence to cybersecurity standards, and a user-centric approach. Based on the synthesis of internatinal and domesti experience, the author has developed a model for creatig a smart strategy, which involves the phased implementatin of an innovatie product, the use of flxible business models, actie interactin with medical instiutins, and contiuous adjustment of the strategic course based on data. The artile proposes practial instruments for strategic planning in the fild of digital healthcare, which can be used by both entrepreneurs and policymakers working in the development of the eHealth ecosystem.
Formatin of a smart strategy for the development of startups in the field of digital healthcare in the context of digitalizatin
Keywords: SMART-стратегія; цифрова охорона здоров'я; медичні стартапи; eHealth; телемедицина; кібербезпека; інноваційні технології; стратегічне планування; цифровізація медицини; SMART strategy; digital healthcare; medical startups; eHealth; telemedicine; cybersecurity; innovatie technologies; strategic planning; digitalizatin of medicine