Методика определения стандартных термодинамических величин НДК - Дейнека, Дмитрий Николаевич; Гринь, Григорий Иванович; Присяжный, А. В.; Шапка, А. В.; Козуб, Павел Анатольевич; Лавренко, Антонина Александровна (НТУ "ХПИ", 2009)
Проведено аналіз існуючих даних та методик визначення стандартних термодинамічних величин для органічних сполук. Запропоновано методику визначення теплоємності, ентропії та ентальпії для янтарної, глутарової та адипінової кислот, які знаходяться в рідкому та твердому стані. Розраховано похибку запропонованої методики на прикладі існуючих органічних сполук та зроблено висновок про можливість її використання для визначення стандартних термодинамічних величин нижчих дікарбонових кислот.

The analysis of existent data and techniques for determination of standard thermodynamic cinstans of organic compounds is carried out. The technique for determination of heat capacity, entropy and enthalpy for succinic, glutaric and adipic acids, which are in solid and liquid state, is proposed. The error of proposed technique is calculated on example of existent organic compounds and possibility of its using for determination of standard thermodynamic constants of dicarboxylic acids is conculated.
Keywords: низшие дикарбоновые кислоты; энтальпия; энтропия; термодинамические характеристики; атомная теплоемкость; щавелевая кислота