Врахування фактору ризику при проведенні поточних валютних операцій - Ілляшенко, Сергій Миколайович; Надточій, Олександр Миколайович (Преса України, 1996)
Під час проведення банками операцій поточної купівлі та продажу валюти постає проблема правильної оцінки відкритих довгих валютних позицій. В залежності від зміни курсу банк може мати різні результати від реалізації накопиченої валюти, тобто присутні елементи невизначеності і як її наслідок - валютний ризик. В практичній роботі залишки валюти кожного дня переоцінюються за курсом НБУ. Результати такої переоцінки відображаються за валютним балансом як валютний ризик. Враховуючи це, абсолютно безризиковою буде ситуація, коли кожного дня обсяги купівлі та продажу валюти будуть однакові. Але закрити довгі валютні позиції не завжди вдається. Крім того, проведення валютних операцій практично завжди пов'язане з наявністю певної суми валюти. І ці залишки необхідно враховувати в процесі оцінки ефективності операцій з валютою.
Keywords: обчислення валютних ризиків; банківські операції; купівля; продаж