Комплексна система екологічного контролю техногенної безпеки господарських об'єктів на прикладі АЗС - Козуля, Тетяна Володимирівна; Коршунов, С. Є. (Національний університет цивільного захисту України, 2024)
У статті надані результати впровадження комплексного екологічного контролю рівня безпеки на техногенних об’єктах на основі європейського підходу, що становить оцінку впливу на довкілля. Система оцінки впливу на навколишнє середовище, яка заснована на нормативному підході, має обмежувальну дію, не забезпечує уникнення техногенного забруднення довкілля. Стандарти оцінки впливу на навколишнє середовище побудовані за концепцією нульового ризику для здоров’я людини, але в реальності незначні перевищення граничнодопустимих концентрацій становлять потенційну небезпеку для екосистем. Концепція «нульового ризику» не забезпечує екологічного розвитку економіки, оскільки будується за принципом ризик-аналізу «затрати – вигоди». Це обмежує застосування положень сталого розвитку та Екостратегії-2019, що потребують екологічного використання природних ресурсів і зниження антропогенного впливу на довкілля, підвищення показників ефективності екологічної діяльності. У статті пропонується запровадити системний підхід з оцінки впливу на довкілля завдяки комплексному досягненню цілей сталого екологічного розвитку економічних об’єктів. Розглянуті можливості використання системології як основи для створення інформаційних моделей різнорідних об’єктів при вирішенні завдань міждисциплінарного характеру при дослідженні складних систем «об’єкт – довкілля». В аспекті комплексності відзначена доцільність створення системи контролю екологічно-техногенної безпеки на господарських об’єктах відповідно до стратегічної екологічної оцінки, що дозволяє визначити поточний стан довкілля та потенційний вплив планованої діяльності на населення в межах конкретної території. Об’єктом дослідження визначено систему комплексного екологічного контролю техногенної безпеки господарських об’єктів із застосуванням стратегії запобігання небезпечного впливу на довкілля. Предметом дослідження є розробка комплексної системи інформаційно-програмної підтримки екологічного контролю техногенної безпеки господарських об’єктів на прикладі планованої діяльності АЗС.

The paper provides implementation results of complex ecological control for safety level at technological objects based on European approach which is in fact environmental influence estimation (EIE). Environmental influence estimation system (EIES) has normative approach and is restrictive, so it doesn’t prevent technological pollution of environment. EIES standards are created according to zero human health risk concept, but real insignificant exceedings of critical concentrations are potentially dangerous for ecosystems. «Zero risk» concept doesn’t ensure ecological economy growth, as it is based upon risk analysis principle of «costs-benefits». It narrows application of sustainable development statements and Ecostrategy-2019, which require ecological natural resources usage, anthropogenic environment influence decrease, ecological activity effectiveness parameters increase. The paper proposes EIE system approach implementation due to complex achieving of economical objects sustainable ecological development. Systemology was examined as base for heterogeneous objects information models creation during interdisciplinary problem solving of complex «object-environment» systems research. Ecological technological safety at business objects control system creation reasonability is noticed in complex aspect according to strategically ecological estimation. It allows to determine current environment state and planned activity potential influence upon population inside determined area. Research subject is technological safety at business objects ecological control system with dangerous environment influence prevention strategy. Research subject is technological safety at business objects ecological control system development for petrol station as example.
Complex system of ecological control for business objects technological safety of petrol station AS example
Keywords: техногенно-екологічна безпека; контроль техногенної небезпеки; системологія комплексного дослідження; комплексна екологічна оцінка; шкала оцінки якості; інформаційне забезпечення; програма контролю екологічної якості; technological ecological safety; technological danger control; complex research systemology; system modelling; complex ecological estimation; quality estimation scale; information support; ecological quality control program