Удосконалення системи управління ризиками діяльності туристичних підприємств - Ленко, Іван Володимирович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2023)
У статті проаналізовано існуючі системи управління ризиком діяльності туристичних підприємств. Виявлено необхідність виявлення ризиків та оцінки ризикованості ситуацій, що у свою чергу, допоможе своєчасно приймати ефективні управлінські рішення. Визначено основні джерела походження ризиків, їх роль, а також чинники, які впливають на управління ризиками туристичної галузі. Проаналізовано підходи до визначення поняття управління ризиками на туристичних підприємствах, а також сукупність методів, прийомів і заходів, що дозволяють певною мірою передбачити настання ризикових подій і вжити заходів, щодо виключення або зниження негативних наслідків настання таких подій. Побудовано на основі проведеного дослідження ефективну та дієву систему управління ризиками діяльності туристичних підприємств за рахунок збалансованої комбінації визначення, протидії та запобігання виникненню ризиків у майбутньому, за рахунок використання інтелектуального капіталу управлінського персоналу туристичного підприємства Такий методичний підхід дo трактування данoгo прoцеcу дoзвoлить чіткo вcтанoвити ступінь ризику діяльності туристичного підприємства, шляхи мінімізації наслідків майбутніх ризикових подій, багаторівневу концепцію управління ризиками на основі впровадження інтегрованих систем управління ризиками на підприємстві. Доведено, що важливим етапом впровадження системи управління ризиками діяльності туристичних підприємств є оцінка ризику на момент впровадження та прогнозування його величини на майбутні періоди відповідно до заданих критеріїв важливості. Це дозволить оцінити тенденцію до загального зменшення ризику туристичної діяльності підприємства у довгостроковому періоді. Визначено, що реалізація ефективної системи управління ризиками діяльності дозволить проводити одночасний аналіз великої кількості індивідуальних ризиків і ступеня їх впливу на розвиток ризикової ситуації. Зроблено висновок, що система управління ризиком враховує специфічні риси галузі й може служити для підвищення стійкості організацій, насамперед, фінансової.

The article analyzes the existing risk management systems of tourism enterprises. The need to identify risks and assess the riskiness of situations has been revealed, which in turn will help to make effective management decisions in a timely manner. The main sources of the origin of risks, their role, as well as the factors affecting risk management in the tourism industry are determined. Approaches to defining the concept of risk management at tourist enterprises are analyzed, as well as a set of methods, techniques and measures that allow to predict to a certain extent the occurrence of risky events and take measures to eliminate or reduce the negative consequences of the occurrence of such events. An efficient and effective system of risk management of the activities of tourist enterprises was built on the basis of the conducted research due to a balanced combination of identification, countermeasures and prevention of the occurrence of risks in the future, due to the use of intellectual capital of the management staff of the tourist enterprise. tourism enterprise, ways to minimize the consequences of future risk events, a multi-level concept of risk management based on the implementation of integrated risk management systems at the enterprise. It has been proven that an important stage of the implementation of the risk management system of tourism enterprises is the assessment of the risk at the time of implementation and forecasting its value for future periods in accordance with the given criteria of importance. This will make it possible to assess the trend towards a general reduction of the risk of the enterprise's tourism activity in the long term. It was determined that the implementation of an effective system of activity risk management will allow simultaneous analysis of a large number of individual risks and the degree of their influence on the development of the risk situation. It was concluded that the risk management system takes into account the specific features of the industry and can serve to increase the stability of organizations, primarily financial.
Improvement of risk management systems of tourism enterprises
Keywords: ризик-менеджмент; фінансово-господарська діяльність; стратегія підприємства; risk management; financial and economic activity; enterprise strategy