Foreign Economic Activity and Financial Results of Machine-Building Enterprises of Ukraine - Vlasova, N. A.; Chekmasova, I. A. (НДЦ індустріальних проблем розвитку НАН України, 2016)
The aim of the article is to study the interrelationships between indicators of foreign economic activity and financial results of machine-building enterprises at the current stage of development. The analysis of statistical reports related to series of two groups of indicators for 2005–2015 is carried out. The first group describing financial results includes the following indicators: volumes of sales, financial results before taxes, net income, return on operating activities. The second group characterizing the foreign economic activity includes the indicators of foreign direct investments, exports and imports, trade balance, share of exports in the total sales and the official average annual exchange rate of the national currency. Particular stages of interrelated trends of changes in the indicators in dynamics are determined. The degree of closeness of interrelationships between factor and result indicators is assessed by correlation analysis. Current interdependent problems associated with the development of foreign economic activity and financial soundness of the machine-building enterprises of Ukraine are revealed.

Метою статті є дослідження взаємозв'язку між показниками зовнішньоекономічної діяльності та фінансовими результатами машинобудівних підприємств на сучасному етапі розвитку. Проведено аналіз статистичної звітності за 2005–2015 рр. динамічних рядів двох груп показників. Перша група, що характеризує фінансові результати, включає: обсяг реалізованої продукції, фінансові результати до оподаткування, чистий прибуток, рентабельність операційної діяльності. Друга, що характеризує зовнішньоекономічну діяльність, включає: прямі іноземні інвестиції, розміри експорту та імпорту, сальдо експорту та імпорту, питому вагу експорту в загальному обсязі реалізованої продукції та офіціальний середньорічний курс гривні. Виокремлено етапи взаємопов'язаних тенденцій змінення даних груп показників у динаміці. Виконано кореляційний аналіз, що дозволив оцінити щільність зв'язку між факторними та результативними параметрами. Виявлені сучасні взаємозалежні проблеми забезпечення фінансового благополуччя та розвитку зовнішньоекономічної діяльності підприємств машинобудування.
Зовнішньоекономічна діяльність та фінансові результати машинобудівних підприємств України
Keywords: financial results; net income; exports; imports; foreign investment; engineering industry; exchange rate; фінансові результати; чистий прибуток; експорт; імпорт; іноземні інвестиції; курс валют; машинобудування