Метод та пристрій диференційної термометрії для діагностики репродуктивної функції самиць ссавців - Саминіна, Марина Геннадіївна (НТУ "ХПІ", 2016)
Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук за спеціальністю 05.11.17 – біологічні та медичні прилади і системи. – Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", Харків, 2016. Робота присвячена розробці методу та технічного засобу термометрії з метою підвищення вірогідності діагностування репродуктивної функції самиць ссавців за температурним показником. Побудовані фізико-математичні моделі розподілу температур у статевих шляхах, на прикладі статевозрілих самиць ВРХ оцінені їх точність, інформативність та вірогідність. Результати моделювання дозволили визначити основні технічні параметри термометричного пристрою та теоретичні основи методу визначення фаз статевого циклу й овуляції за різністю температур. Для моделювання змін різністного температурного показника використано електричну аналогію теплопровідності та розроблено електрофізичну модель формування температурного градієнту у статевих шляхах самиць ссавців. В роботі приведені результати розробки та метрологічної атестації технічного пристрою для вимірювання малих змін температури з роздільною здатністю до сотих частин градуса. На основі даних модельних та експериментальних досліджень показано, що певний рівень різності температур в піхві самиць можливо використовувати в якості порогового критерію для підвищення вірогідності визначення фази статевого циклу та овуляції. Спроектована автоматизована реалізація методу діагностування фази циклу і овуляції за різністю температур дозволяє проводити дистанційний моніторинг репродуктивної функції самиць ссавців.

Dissertation for the candidate’s degree of technical sciences by speciality 05.11.17 – Biological and Medical Devices and Systems. – National Technical University "Kharkov Politechnical Institute", Kharkov, 2016. The work is dedicated to developing the methods and means of thermometry in order to increase the likelihood of diagnosing of female mammals reproductive function by temperature indicator. The physico-mathematical models of internal temperature distribution in the genital tract are built. Its accuracy and adequacy are valued on the example cattle females. Modeling results are allowed to determine the conditions for experimental research. Electrical analogy of heat conduction and electric model of the temperature gradient in the female genital tract are used for explanation of temperature difference changes. This paper shows the results of development and metrological attestation of portable device for measuring small changes of temperature with a resolution to hundredths of a degree units. Based on the model and experimental data was showed that the specified level of temperature difference in the vagina of females can be used as a threshold criterion for increasing the likelihood of sexual cycle phase and of ovulation determining. An automated implementation of diagnosis of the cycle phase and ovulation by temperature difference is considered.
The method and device for diagnosing of female mammals reproductive function by differential thermometry
Keywords: диференційна термометрія; біомедична апаратура; пороговий критерій; діагностування; репродуктивна функція; автореферат дисертації; differential thermometry; biomedical devices; threshold criterion; diagnosis; reproductive function; 681.2.08:53.083.62:53.082.6