Перспективні напрямки розробок склокристалічних матеріалів на основі магнійалюмосилікатних стекол - Саввова, Оксана Вікторівна; Воронов, Геннадій Костянтинович; Кураш, Леонід Степанович; Здорик, Анастасія Романівна; Новіков, Дмитро Петрович (НТУ "ХПІ", 2016)
Проаналізовано сучасний стан розробок та застосування кордієритових склокристалічних матеріалів та встановлено перспективність їх застосування як елементів композиційної броні. Обрано систему критеріїв одержання комбінованої броні та обгрунтовано вибір вихідної системи K₂O – RO – RO₂ – P₂O₅ – R₂O₃ – SiO₂ для синтезу магнійалюмосилікатних стекол. Встановлено, що спроектовані магнійалюмосилікатні стекла можуть бути використані як основа при розробці кордієритових ситалів для композиційних навісних елементів неброньованої техніки.

Contemporary developments and applications of cordierite glass-ceramic materials and perspectiveness of their application as elements of modern composite armor were analyzed. System of criteria for obtaining combined armor was selected, and the choice of the initial K₂O – RO – RO₂ – P₂O₅ – R₂O₃ – SiO₂ system for synthesis of aluminosilicate glasses was substantiated. Using calculated criteria of crystallization ability and structural strength of glasses, the compositional region for the synthesis of model glasses in this system has been determined. It has been established that magnesium aluminosilicate glasses may be used as the base in developing cordierite glass-ceramics for attached composite elements of unarmored vehicles.
Perspective direction of development of glass-ceramic materials on the base of magnesium aluminosilicate glasses
Keywords: матеріали склокристалічні; стекла магнійалюмосилікатні; кордієрит; елементи навісні; техніка неброньована; glass ceramic materials; magnesium aluminosilicate glasses; attached elements; unarmored vehicles