Еволюційний розвиток дизелів автотранспорту: екологічні та економічні показники - Марченко, Андрій Петрович; Парсаданов, Ігор Володимирович; Рикова, Інна Віталіївна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2023)
На прикладі найбільш поширених у використанні дизельних двигунів вантажного автомобільного транспорту розглянуто вимоги, що ставляться до екологічних та економічних показників цих двигунів, еволюційний їх розвиток за останні десятиріччя та, відповідно, зміну впливу на навколишнє середовище і споживання природних ресурсів. Автомобільний транспорт за обсягом перевезень значно перевершує усі інші види транспорту та є основними споживачами дефіцитних вуглеводневих нафтових палив; і вважається найбільш суттєвими забруднювачем навколишньої атмосфери токсичними речовинами, що містяться у відпрацьованих газах двигунів. За останні роки при розробці, впровадженні у виробництво та використанні в експлуатації впровадженні суттєві зміни, у конструкції, технології виготовлення, організації робочого процесу, вдосконалення систем дизельних двигунів, що забезпечують подачу палива і повітря, очистку відпрацьованих газів від шкідливих викидів в навколишнє середовище. Аналіз зміни вимог, досягнутого рівня економічних і екологічних показників дизельних двигунів вантажного автотранспорту проведено за допомогою паливно-екологічного критерію. Наведені розрахунки і узагальнення отриманих результатів дослідження дають змогу визначити зміни у витратах на паливо та відшкодування екологічних збитків від шкідливої дії відпрацьованих газів двигунів на навколишнє середовище при вироблені одиниці потужності в експлуатації, коефіцієнт відносних експлуатаційних екологічних витрат, безпосередньо паливно-екологічного критерій та навести кількісну оцінку про еволюційний розвиток дизельних двигунів вантажних автомобілів. За результатами виконаного дослідження встановлено, що паливо-екологічна ефективність дизельних двигунів вантажних автомобілів за останні 30 років зросла у 4,17 рази, головним чином за рахунок зменшення викидів в навколишнє середовище шкідливих речовин відпрацьованих газів.

On the example of the most common in the use of diesel engines of commercial vehicles, the requirements for environmental and economic indicators, their evolutionary development over the past decades and, accordingly, changes in the impact on the environment and in the consumption of natural resources are considered. Road transport in terms of traffic significantly exceeds all other modes of transport, is the main consumer of scarce hydrocarbon oil fuels; and is considered the most significant pollutant of the surrounding atmosphere with toxic substances contained in the exhaust gases of engines. In recent years, during the development, implementation in production and use in operation, there have been significant changes in the design, technology, manufacturing, organization of the workflow, improvement of diesel engine systems that provide fuel and air supply, purification of exhaust gases from harmful emissions into the environment. The analysis of changes in requirements, the level of achieved economic and environmental performance of diesel engines of trucks, was carried out using the fuel-environmental criterion. The calculation data and the generalization of the results of the study made it possible to determine changes in the cost of fuel and compensation for environmental damage from the harmful effects of engine exhaust gases on the environment, related to a unit of power in operation, the coefficient of relative operating environmental costs, directly fuel-environmental criterion and to give a quantitative assessment of the evolutionary development of diesel engines of trucks. It has been established that the fuel and environmental efficiency of diesel engines of trucks over the past 30 years has increased by 4.17 times, mainly due to the reduction of harmful emissions into the environment with exhaust gases.
Evolutionary development of motor transport diesels: environmental and economic indicators
Keywords: двигуни внутрішнього згоряння; паливна економічність; токсичність відпрацьованих газів; середньо-експлуатаційний ефективний коефіцієнт корисної дії; паливно-екологічний критерій; internal combustion engines; fuel economy; toxicity of exhaust gases; fuel and ecological criterion