Оцінка енергетичної складової транспортного засобу з агрегатами перемінної маси за рахунок динамічного аналізу вільних коливань - Кожушко, Андрій Павлович (Харківський національний технічний університет сільського господарства ім. Петра Василенка, 2019)
В статті наведено принцип побудови лінійної моделі вільних коливань машинно-тракторного агрегату з причіп- та напівпричіп-цистернами. Завдяки динамічному аналізу встановлено реальні значення складових (компонент) лінійної моделі. Запропоновано метод оцінки енергетичної складової, який показує вплив агрегату з перемінною масою на вертикальні, горизонтальні та кутові переміщення колісного трактора і агрегату. Встановлено резонансні зони впливу доль від максимальної енергії вільних коливань залежно від рівня рідини в причіп- (МЖТ-16) та напівпричіп-цистерн (ВНЦ-20).

The article presents the principle of constructing a linear model of free oscillations of a machine-tractor unit with trailer and semi-trailer cistern. Due to the dynamic analysis, the real values of components (components) of the linear model are established. The method of estimation of the energy component, which shows the effect of the unit with variable weight on the vertical, horizontal movements of the wheeled tractor, is proposed. The resonance zones of the impact of the fractions from the maximum energy of free oscillations depending on the level of liquid in the trailer and semitrailer cistern have been established.
Evaluation energy component units of vehicles with variable machine mass due to dynamic analysis of free oscillations
Keywords: трактор колісний; цистерна; складова енергетична; аналіз динамічний; перерозподіл маси; wheeled tractor; cistern; energy component; dynamic analysis; mass redistribution