Мажоритарні наносхеми регістрів - Мельник, Олександр Степанович; Козаревич, Вікторія Олександрівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
В статті наведені результати запровадження новітніх технологій автоматизованого моделювання тригерних наносхем з мажоритарною логікою для проєктування надшвидкодіючих нанорегістрів. В створених послідовних пристроях використана технологія квантових коміркових автоматів. Запропоновані унікальні чотириваріантні реалізації тригерних наносхем з роздільними входами, які стало можливо програмувати забороненими комбінаціями логічних одиниць для вхідних сигналів і які є недопустимими для мікроелектронних компонентів з пам'яттю. Це призводить до суттєвого прискорення комп'ютерного проєктування повного набору послідовних наносхем, особливо багатовходових нанорегістрів паралельної дії із записом та запам'ятовуванням коду бінарних чисел та нанорегістрів зі зсувом в бік старших чи молодших розрядів.

The article presents the results of the implementation of the latest technologies for automated modeling of trigger nanocircuits with majority logic for the design of ultra-fast nanoregisters. The created sequential devices use the technology of quantum cellular automata. . Unique fourvariant implementations of trigger nanocircuits with separate inputs are proposed, which have become possible to program with forbidden combinations of logical units for input signals and which are unacceptable for microelectronic components with memory. This leads to a significant acceleration of computer design of a full set of sequential nanocircuits. A feature of multi-input nano-registers of parallel action with recording and memorizing the code of binary numbers and nano-registers with a shift towards the senior or junior digits.
Majority register nanocircuits
Keywords: новітні технології; системи автоматизованого проєктування; мажоритарна логіка; наносхеми регістрів; нанотригери; часові діаграми; функції переходів; majority logic; systems of automated design; nanotriggers; nanocircuits of registers; time diagrams; transition function