Методичні вказівки до практичних занять з дисципліни "Основи наукових досліджень" - Кононенко, Ігор Володимирович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
Дисципліна «Основи наукових досліджень» розвиває знання та навички, необхідні для ефективного виконання наукових досліджень особисто та в складі команди наукового проєкту. В ході навчання студенти дізнаються про методологічні та методичні основи наукових досліджень. Метою викладання дисципліни є навчити майбутніх фахівців базовим принципам, загальнонауковим підходам (методології, теоріям) та спеціальним методам організації та проведення наукових досліджень у сфері комп'ютерних наук, розвиток навичок та здатностей у проведенні наукових досліджень. Метою практичних занять з дисципліни «Основи наукових досліджень» є оволодіння навичками виконання аналізу наукової літератури, виявлення протиріч між потребами і можливостями відомих результатів, формулювання проблеми, яка потребує вирiшення, визначення цілі і задач дослідження, вибір критеріїв для оцінки результатів дослідження, побудова гіпотези.
Keywords: методичні вказівки; практичні заняття; основи наукових досліджень; комп‘ютерні науки; креативність; інноваційна діяльність