Експертна система діагностування стану вітроенергетичної установки та безпеки її експлуатації - Дубовик, Володимир Григорович; Мітюк, Л. О.; Горецький, О. С. (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
Найбільш важливим результатом застосування експертних систем на ВЕУ є можливість скорочення витрат на обслуговування, підвищити безпеку їхньої експлуатації, приділено увагу головним напрямкам: управлінню, діагностиці обладнання, інформаційній підтримці. Розробки експертних систем для ВЕУ дозволяють вирішити такі завдання: оцінити технічні характеристики вітрогенераторів, забезпечити профілактику електромеханічних вузлів, забезпечити контроль експлуатаційного стану корпусу та лопатей, виконати аналіз проблем безпеки експлуатації та обслуговування, оптимізувати режими роботи під навантаженням при змінах вітрового потоку.

The most important result of using expert systems on wind turbines is the ability to reduce maintenance costs and improve operational safety. Attention is paid to key areas: control, equipment diagnostics, and information support. Developing expert systems for wind turbines allows us to address the following challenges: assessing the technical characteristics of wind turbines, ensuring preventive maintenance of electromechanical components, monitoring the operational condition of the turbine body and blades, analyzing operational and maintenance safety issues, and optimizing operating modes under load during changing wind conditions.
Expert system for diagnosing the condition of a wind power plant and its operational safety
Keywords: експертна система; діагностування; безпека; інформаційні технології; вітроенергетична установка; expert system; diagnostics, security; information technology; wind energy installation