Комплексні енегрогенеруючі вузли в об'єднаній енергетичній системі - Червоненко, Іван Ігорович; Махотіло, Костянтин Володимирович; Кулєшов, В. С.; Кулєшова, К. В. (Національний технічний університет України "Київський політехнічний інститут ім. Ігоря Сікорського", 2017)
Проаналізовано стан розвитку сонячних та вітрових електростанцій в Україні та їх вплив на роботу об’єднаної енергосистеми. Досліджено доцільність об’єднання СЕС та ВЕС в комплексний енергогенеруючий вузол, що дозволяє знизити вплив погодних умов на об’єм генерованої енергії. Запропоновано математичні моделі станцій вузла, які враховують зміну метеорологічних факторів та їх вплив на характер графіку генерації. За результатами моделювання отримано співвідношення встановлених потужностей електростанцій до максимуму навантаження, яке забезпечую добовий баланс енергії з урахуванням кліматичних умов України для різних пір року. Для забезпечення миттєвого балансу потужності в вузлі запропоновано використовувати накопичувачі енергії та розроблено алгоритм роботи системи управління його роботою. Показана доцільність використання ГАЕС як накопичувача енергії в вузлі.

The state of development of solar and wind power plants in Ukraine and their impact on the unified power system are analysed. Feasibility of combination of solar and wind power plants in integrated power generating node to reduce the impact of weather conditions on the amount of generated energy is studied. There are is proposed mathematical models of the nodes power plants that take into account the change of meteorological factors and their influence on its generation graph. According to the simulation results obtained ratio of installed capacity of solar and wind power plants to the maximum load, that providing daily energy balance taking into account the climatic conditions of Ukraine in different seasons of year. For ensuring instant power balance in node it is offered to use energy accumulation, the algorithm of a storage control system functioning is developed. The expediency of using pumped storage power plant for energy accumulation in a power node is shown.
Complex power generating node in unified power system
Keywords: сонячні електростанції; вітрові електростанції; гідроакумулюючі електростанції; моделювання; solar power plant; wind power plant; pumped storage power plant; modelling