Дослідження засобів штучного інтелекту для автоматизації процесу тестування програмного забезпечення - Ворочек, Ольга Григорівна; Соловей, Ілля Владиславович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
Предметом дослідження є засоби штучного інтелекту (ШІ) для автоматизації процесу тестування програмного забезпечення. Швидкий розвиток індустрії розробки програмного забезпечення останніми десятиріччями призвів до значного зростання конкуренції на ринку IT технологій і, як наслідок, жорсткіших вимог до відповідних продуктів та послуг. Автоматизація тестування за допомогою ШІ стає все більш актуальною завдяки своїй здатності вирішувати складні задачі, які раніше вимагали значних людських ресурсів. Мета роботи – дослідження можливостей використання технологій ШІ для автоматизації процесів мануального тестування, що дозволить підвищити ефективність тестування, знизити витрати та покращити якість програмного забезпечення. У статті вирішуються такі завдання: аналіз існуючих інструментів та підходів до автоматизації тестування за допомогою ШІ; розробка концептуальної моделі системи, що інтегрує ШІ у процес тестування; вивчення потенціалу ШІ для автоматизації різних аспектів тестування програмного забезпечення, таких як генерація тестових сценаріїв, виявлення дефектів, прогнозування помилок та автоматичний аналіз результатів тестування. Використовуються такі методи: теоретичний аналіз літератури та існуючих рішень у галузі автоматизації тестування, експериментальне дослідження ефективності запропонованих методів автоматизації тестування. Здобуто такі результати: представлено ідею системи, що інтегрує технології ШІ для автоматизації тестування програмного забезпечення. Виявлено, що використання ШІ дозволяє автоматизувати рутинні завдання тестування, значно знизити кількість людських помилок та покращити якість програмних продуктів та показники ефективності процесів верифікації та валідації. Висновки: Розробка та впровадження систем автоматизації тестування на основі ШІ є надзвичайно актуальними і перспективними. Використання технологій ШІ дозволяє значно підвищити ефективність тестування, знизити витрати на його проведення та покращити якість програмного забезпечення. Запропонований підхід до розробки системи автоматизації тестування на основі ШІ може бути використаний як основа для подальших досліджень та розробок у цій галузі.

The subject matter of the article is artificial intelligence (AI) tools for automating the software testing process. The rapid development of the software development industry in recent decades has led to a significant increase in competition in the IT technology market and, as a result, stricter requirements for corresponding products and services. AI-driven test automation is becoming increasingly relevant due to its ability to solve complex tasks that previously required significant human resources. The goal of the work is to investigate the possibilities of using AI technologies to automate manual testing processes, which will increase testing efficiency, reduce costs, and improve software quality. The following tasks were solved in the article: analysis of existing tools and approaches to test automation using AI; development of a conceptual model of a system that integrates AI into the testing process; exploring the potential of AI to automate various aspects of software testing, such as generating test scenarios, detecting defects, predicting errors, and automatically analyzing test results. The following methods are used: theoretical analysis of the literature and existing solutions in the field of test automation, experimental study of the effectiveness of the proposed test automation methods. The following results were obtained: the concept of a system that integrates AI technologies for automating software testing is presented. It has been found that the use of AI allows automating routine testing tasks, significantly reducing the number of human errors, and improving the quality of software products and the effectiveness of verification and validation processes. Conclusions: The development and implementation of AI-based testing automation systems are extremely relevant and promising. The use of AI technologies makes it possible to significantly increase the efficiency of testing, reduce the costs of its implementation, and improve the quality of software. The proposed approach to the development of an AI-based test automation system can be used as a basis for further research and development in this field.
Research on artificial intelligence tools for automating the software testing process
Keywords: інформаційні технології; програмна інженерія; спеціалізовані програми; програмні коди; мануальне тестування; системи тестування; машинне навчання; information technologies; machine learning; testing systems; manual testing; software quality