Методичні вказівки до виконання лабораторної роботи "Дослідження типових динамічних ланок у пакеті MATLAB" - Бутова, Ольга Анатоліївна; Фетюхіна, Людмила Вікторівна; Шишкін, Михайло Анатолійович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
Мета навчальної дисципліни «Теорія автоматичного регулювання» полягає у вивченні принципів автоматичного керування; типових елементів систем автоматичного керування, що використовуються в електроніці; математичного опису лінійних систем автоматичного керування (САК); основних характеристик елементів та САК; методів аналізу та синтезу найбільш поширених типів САК. Методичні вказівки до навчальної дисципліни «Теорія автоматичного регулювання» сприяє закріпленню засвоєних студентами знань основ теорії автоматичного регулювання, математичного опису та моделювання автоматичних систем автоматики та електроніки, у тому числі з використанням структурних алгоритмічних схем. При структурному моделюванні САК подаються як алгоритмічних схем, у яких окремі елементи описуються передавальними функціями, диференціальними рівняннями, табличними даними чи графічно. З'єднання елементів у схемі обумовлено їх функціональними зв'язками. При побудові САК зручно окремі елементи представляти типовими динамічними ланками, основними формами математичного опису яких є диференціальні рівняння та передавальні функції. Мета методичних вказівок полягає у наданні допомоги студентам у придбанні навичок моделювання перехідних процесів, визначення характеристик динамічних ланок та якісних показників роботи САК. Методичні вказівки містять необхідні теоретичні матеріали, методичні приклади виконання завдань у середовищі MATLAB під час використання прикладних програм Control System Toolbox і Simulink, а також контрольні питання для самоперевірки. Методичні вказівки орієнтовані на використання версій MATLAB R11b та MATLAB R14a-R22b, та містять рекомендації для користувачів. Розроблені методичні рекомендації призначені для виконання лабораторної роботи студентами зі спеціальності 171 «Електроніка», G5 «Електроніка, електронні комунікації, приладобудування та радіотехніка».
Keywords: методичні вказівки; інформаційні технології; програмне забезпечення; типові динамічні ланки; бібліотека блоків Simulink; стандартні вхідні дії; комп'ютерні системи; програмування