Аналітичний огляд сучасного стану процесу публічного рейтингування вітчизняних банків - Самородов, Б. В. (НТУ "ХПІ", 2014)
У статті проведено аналітичний огляд сучасного стану процесу публічного рейтингування вітчизняних банків шляхом постановки та розгляду питань: 1) використання Національним банком України відкритих систем рейтингування та 2) оцінювання банківської діяльності та побудова публічних рейтингів банків. Зроблені висновки про те, що існує потреба у розробці методологічних засад організації публічного рейтингування банків, розвитку методичних підходів до визначення рейтингових позицій банків на основі побудови моделей діагностики діяльності банку та розробці відповідного розрахункового інструментарію для здійснення публічного рейтингування банків на основі системи підтримки прийняття рішень. Це вимагає поєднання сучасного математичного апарату та інформаційних технологій через використання рейтингових методик, методів обробки статистичних даних, методів оптимізації з поєднанням методик прогнозування даних та об'єктно- орієнтованого програмування надасть можливість отримати адекватну та прозору систему публічного рейтингування банків.

In the article the analytical review of modern condition of public rating process of the domestic banks is carried out by the setting up and considering next questions: 1) using of opened rating systems by National Bank of Ukraine and 2) evaluation of banking activity and design the banks’ public ratings. The conclusions are made about that facts that there is necessity in development of methodological bases of banks’ public rating organization, in extension of methodological approaches for determination of banks’rating positions on the basis of construction of bank diagnostics models and development of appropriate computing tool for realization the banks’ public rating on the basis of decision making system. This requires the synthesis of modern mathematical tools and information technologies through using the rating methods, methods of statistical data processing, optimization methods with integration of data prediction approaches and the object-oriented programming, and will allow to obtain the adequate and transparent system of banks’ public rating.
Analytical review of the modern condition of public rating process of the domestic banks
Keywords: банківська система; банківська діяльність; рейтингові агентства; моделі діагностики; підтримка прийняття рішень; banks; banking activity; banks’ public rating; rating agencies; diagnostics models; decision making system