Глобалізм як явище сучасного світу і його вплив на трансформацію особистості (соціально-філософський аспект) - Білецький, Володимир Стефанович; Білецький, Віталій Володимирович (ТОВ "Східний видавничий дім", 2004)
Вплив феномену глобалізму на сучасний світ сьогодні активно вивчається як зарубіжними, так і вітчизняними дослідниками – про це свідчить велика кількість публікацій, присвячених економічним, політичним, екологічним аспектам глобалізації [1, 2, 4-9]. Разом із цим, проблемою є відвертий брак наукових досліджень стосовно впливу глобалізму на особистість, людину в контексті її ментальності, культури, індивідуальних психологічних якостей. Ця тема, безумовно, має стати предметом численних та багатопланових досліджень, отож розкрити її у одній статті неможливо. Тому маємо на меті хоч у загальних рисах означити саме явище глобалізму в якості чинника трансформації особистості, простежити й передбачити основні вектори такої трансформації, а також віднайти компенсаційні механізми протидії негативному впливу глобалізації на особистість.
Keywords: інтеграційні процеси; фінансово-промислова еліта; транснаціональні корпорації; економічний розвиток; соціальний розвиток; діалектика глобалізму; особистість