Фінансово-економічний механізм забезпечення конкурентоспроможності як інструмент стратегічного управління підприємством - Носирєв, Олександр Олександрович; Осипова, Світлана Костянтинівна; Токар, Інна Іванівна (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2020)
Метою дослідження є обґрунтування наукових засад формування фінансово-економічного механізму забезпечення конкурентоспроможності підприємства з урахуванням структури елементів стратегічного управління, що сприятиме вишукуванню фінансових резервів її підвищення і зміцненню ринкових конкурентних позицій. Методика дослідження. Для досягнення зазначеної мети у роботі використано: метод теоретичного узагальнення (для визначення дефініції «конкурентоспроможність підприємства»); структурний підхід (для виокремлення складових фінансово-економічного механізму забезпечення конкурентоспроможності підприємства за структурою елементів стратегічного управління). Результати. У роботі досліджено теоретичні основи формування фінансово-економічного механізму забезпечення конкурентоспроможності підприємства. Надано визначення категорії «конкурентоспроможність підприємства» як ймовірнісної здатності підприємства забезпечувати та підтримувати конкурентний потенціал господарюючого суб’єкта в стратегічному періоді, з властивими ознаками порівнюваності, просторовості, динамічності, предметності, атрибутивності, системності та об’єктивності. Окремо наведено систему принципів стратегічного управління конкурентоспроможністю. Акцентовано увагу на місці фінансової складової забезпечення конкурентоспроможності в процесі реалізації зазначених принципів як такої, що спрямована на пошук та раціональний розподіл фінансових ресурсів підприємства. Запропоновано графічну інтерпретацію складових фінансово-економічного механізму забезпечення конкурентоспроможності підприємства за структурою елементів стратегічного управління. Наголошено на необхідності впровадження принципів і ідей стратегічного управління в практику фінансування заходів з підвищення конкурентоспроможності підприємства. Наукова новизна. Отримав подальший розвиток теоретичний підхід до стратегічного управління конкурентоспроможністю підприємства шляхом графічної інтерпретації складових фінансово-економічного механізму забезпечення його конкурентоспроможності за структурою елементів стратегічного управління, що базується на структурному підході і дозволяє встановлювати фінансові цілі конкурентного розвитку підприємства, порівнювати їх із наявними фінансовими можливостями і конкурентним потенціалом в довгостроковому періоді, здійснювати діагностику конкурентоспроможності з позиції фінансових результатів, приймати рішення щодо реалізації заходів з її управління. Практична значущість. Отримані результати дослідження можуть бути використані при розробці фінансової і маркетингової стратегії підприємства при вирішенні питань формування або підвищення існуючого рівня конкурентоспроможності.

The purpose of the article is to substantiate the scientific basis for the formation of financial and economic mechanism for competitiveness of an enterprise, taking into account the structure of strategic management elements, which will help to find financial reserves for its increase and strengthen market competitive positions. Methodology of research. The following methods were used in the research. The method of theoretical generalization was relevance for determination the definition of "enterprise competitiveness". Structural approach was applied to identify the components of the financial and economic mechanism for providing the competitiveness of the enterprise according to the structure of strategic management elements. Findings. The theoretical bases of formation of the financial and economic mechanism for providing the competitiveness of the enterprise were researched in article. The definition of the category "enterprise competitiveness" as the probabilistic ability of an enterprise to provide and maintain the competitive potential in a strategic period was suggested. It contains the inherent features of comparability, spatiality, dynamism, objectivity, attributability, systematicity and objectivity. A system of principles of strategic competitiveness management is presented separately. Attention is focused on the place of the financial component for providing the competitiveness in the process of implementing these principles. This place consists in finding a rational distribution of financial resources of the enterprise. The graphical interpretation of the financial and economic mechanism components for providing the competitiveness of the enterprise of the strategic management on structure elements is proposed. The necessity of implementing the principles and ideas of strategic management in the practice of financing to improve the competitiveness of the enterprise was noted. Originality. The theoretical approach to strategic management of enterprise competitiveness was further developed by graphical interpretation of financial and economic mechanism components for providing the competitiveness at structure elements of strategic management. It is based on a structural approach and allows setting financial goals for the competitive development of the enterprise. It also allows comparing them with the available financial opportunities and competitive potential in the long term, diagnosing competitiveness from the standpoint of financial results, making decisions on the implementation of measures for its management. Practical value. The results of the study can be used in the development of financial and marketing strategy of the enterprise in addressing the formation or improvement of the existing level of competitiveness.
Financial and economic mechanism for competitiveness providing as a tool of strategic enterprise management
Keywords: конкурентоспроможність; фінанси; забезпечення; механізм; структура; стратегічне управління; стратегія; competitiveness; finance; providing; mechanism; structure; strategy; strategic management