Технологічні перспективи використання лужних метасоматитів вітчизняних родовищ у виробництві керамограніту технічного призначення - Федоренко, Олена Юріївна; Пітак, Ярослав Миколайович; Картишев, Сергій Вікторович; Гребенюк, О. О. (Український науково-дослідний інститут вогнетривів імені А. С. Бережного, 2023)
Серед сучасних матеріалів для будівельної індустрії великим попитом користується керамограніт, який характеризується високими міцністю й абразивною стійкістю, хімічною витривалістю та морозостійкістю, що обумовлено щільноспеченою структурою матеріалу. Вироби з керамограніту технічного призначення відрізняються збільшеною товщиною (10—20 мм) та використовуються для облаштування підлоги у приміщеннях промислового призначення та загального користування з високим рівнем вологості, механічних навантажень та хімічних впливів.
Keywords: хімічні технології; будівельна індустрія; температура; оксиди; лужні метасоматити; кераміка