Tendencies of Development of Public Relation in Ukraine: Practical Experience and New Challenges 2021-2022 - Goroshko, Olena; Mechenkova, Nataliia (Видавництво "Грані", 2022)
The article is devoted to the description of new approaches and characteristics of PR-activities in Ukraine and the analysis of existing PR-trends. Based on a survey of experts engaged in different areas of the economy and conducted at the end of 2021, in the comparative framework of different sectors of economy, it was found that many trends publicly discussed by experts as digitalization, social media development, etc. are confirmed, but in some areas, they possess more or less intensity. It concerns the influence and use of social media, leaders of opinions and reputational management. In connection with the trends identified by the survey, more questions were devoted to social media, reputation management, and the features that experts mentioned when working with these areas. Some of the ideas highlighted by experts are not confirmed as trends, among them - changes in the work of the press service. In general, the survey reveals more similar observations and evaluations, showing directions and highlighting interesting cases for Ukrainian professionals. Based on the data obtained it is possible to speak about the transformation of the PR-market in 2021: More creative cooperation in the structure of integrated marketing communications allows using a broader and more structured approach, to get more quantitative and qualitative performance indicators that can be measured and analyzed. In 2022, due to the outbreak of war in the country, all PR spheres have undergone significant changes, and now, gradually, after a forced halt, begin to work and adapt to the current situation. The authors think that at this stage it is important to identify and describe the main challenges and difficulties in PR activities for understanding their significance and intensity on the development of both the PR market and the profession as a whole.

Стаття присвячена опису нових підходів та особливостям PR-діяльності в Україні та аналізу PR-трендів, що склалися. На основі проведеного наприкінці 2021 року опитування експертів, зайнятих у різних сферах економіки, у контексті зіставлення низки секторів економіки, було виявлено, що багато тенденцій, які публічно обговорюють фахівці, як діджиталізація, розвиток соціальних медіа та ін. підтверджуються, однак, в окремих сферах мають більшу чи меншу ступінь інтенсивності, наприклад, той самий вплив і використання соціальних мереж, лідерів думок та репутаційного менеджменту. У зв'язку з виявленими опитуванням тенденціями, в ході анкетування, більше питань було присвячено соціальним медіа, управлінню репутацією та особливостям, які згадували фахівці під час роботи з цими напрямами. Деякі ідеї, виділені експертами, не були підтверджені як трендові, серед них – зміни у роботі прес-служби. Загалом, опитування виявило більше подібних спостережень та оцінок, показало напрями та цікаві професіоналам кейси українських фахівців. На підставі отриманих даних можна говорити про трансформацію PR-ринку у 2021 році: більш креативна співпраця у структурі інтегрованих маркетингових комунікацій дозволяє впроваджувати у практику ширший та структурований підхід, отримувати більше кількісних та якісних показників ефективності, які можна вимірювати та аналізувати. У 2022 році, у зв'язку з початком війни в країні, всі сфери зазнали істотних змін, і зараз поступово після вимушеної зупинки починають працювати і адаптуватися до поточної ситуації. Автори дотримуються думки, що на даному етапі – важливо визначити та описати основні виклики, щоб зрозуміти їх значущість та інтенсивність на розвиток як PR-ринку так і професії в цілому.
Тенденції розвитку паблік рілейшнз в Україні: практичний досвід та нові виклики 2021-2022 р.р.
Keywords: public relations; tendencies of development; pandemic; war; Ukraine; PR-діяльність; пандемія; війна; зв'язки з громадськістю; соціальні медіа