Вплив радіусу заокруглення матриці на формоутворення обтиском з протитиском виробів з горловиною - Калюжний, В. Л.; Вихованець, І. В. (НТУ "ХПІ", 2012)
В статті розглянутий розрахунковий аналіз процесу виготовлення вісесиметричних виробів з горловиною шляхом обтиску порожнистих заготовок з дном. Показано, що традиційним обтиском вироби заданих розмірів отримати неможливо, тому що виникає деформація донної частини заготовки. Дія протитиску на внутрішню поверхню стінки заготовки при обтиску забезпечує отримання таких деталей. Встановлено вплив радіусу матриці на енергосилові режими деформування, формозміну металу і кінцеві розміри виробів при обтиску, Визначені необхідні дані для проектування технології і штампового оснащення.

The analysis of production process of axial-symmetric products with neck by swaging of hollow workpieces with bottom is examined. It was shown that to obtain of detail with specified dimensions is impassible by conventional technology because of deformation of the bottom part of detail. The action of counter-pressure on the inner surface of wall during swaging ensures obtaining such type of details. It was found out the influence of die radius at energy-power conditions of deformation, metal forming and final dimensions after swaging. Necessary data for technology designing and die tooling designing was determined.
Keywords: енергосилові режими деформування; кінцеві розміри виробів; деталі; технологія; final dimensions after; products; deformation