Спосіб розробки газоконденсатного родовища - Фик, Ілля Михайлович; Немчин, Олександр Федорович; Яковлєв, Віталій Васильович (ДП "Український інститут промислової власності", 2002)
Перший спосіб розробки газоконденсатного родовища, який включає видобування пластового газоконденсату, відділення газу від пластової води та конденсату, охолоджування відсепарованого газу в рекуперативному теплообміннику і додаткове охолоджування потоку газу після теплообмінника до низьких негативних температур, який відрізняється тим, що відсепарований газ стискають до тиску, який перевищує пластовий і подають до нагнітальних свердловин. Другий спосіб по п. 1, який відрізняється тим, що потік газу після рекуперативного теплообмінника ділять на два, один з яких охолоджують, сепарують, копримують і змішують з другим відсепарованим потоком газу, потім сумарний потік газу дожимають до тиску, який перевищує пластовий і подають до нагнітальних свердловин. Третій спосіб по п. 1, який відрізняється тим, що потік газу після рекуперативного теплообмінника додатково охолоджують до негативних температур за рахунок зовнішнього холодильного циклу.
Keywords: деклараційний патент; винахід; нафтова промисловість; вуглеводні важкі; витягання; газ відсепарований; свердловини нагнітальні; стиснення