Ліпна кераміка скіфського часу Дніпро-Донецького лісостепу: історія формування, систематизації та доля колекцій - Пеляшенко, К. Ю. (НТУ "ХПІ", 2013)
Стаття присвячена аналізу археологічних джерел скіфського часу лісостепової частини межиріччя Дніпра та Сіверського Дінця. Виділено чотири періоди у історії наукових розкопок, які тісно пов’язані з формуванням колекцій ліпного посуду – одного з найяскравіших етнокультурних індикаторів. Розглянуті основні досягнення у систематизації керамічних колекцій та охарактеризовано сучасний їх стан.

The article is devoted to the analysis of Scythian time archaeological sources of forest-steppe part of the watershed of Dnipro and Seversky Donets. The four periods in the history of scientific excavation are highlighted. They are closely associated with the formation of molded tableware collections, which are the most brightly ethnocultural indicator. The main achievements in organizing of the ceramic collections are shown, the feature of their current situation is given.
Keywords: історія України; археологія; розкопки; культура скіфська; Дніпро; Сіверський Донець; етнокультура; посуд; Dnipro-Donetsk forest-steppe; molded tableware; Scythian culture