Розрахунок втрат від осьового вихрового джгута у відсмоктуючій трубі радіально-осьової гідротурбіни - Зав'ялов, Павло Сергійович; Кухтенков, Юрій Михайлович; Гришин, Олександр Мефодійович (НТУ "ХПІ", 2011)
Проведені експериментальні дослідження з визначення у відсмоктуючій трубі втрат від осьовоговихрового джгута у модельній гідротурбіні РО310. Втрати у відсмоктуючій трубі від вихрового джгута визначалися, як різниця повних експериментальних втрат енергії на різних режимах роботи та розрахункових втрат у відсмоктуючій трубі - циркуляційних, внутрішніх і втрат, пов’язаних з перерозподілом швидкостей внаслідок завихорення потоку.

Are spent experimental researches by definition of losses from a vortical swirl in modelling hydraulic turbine RO310. Losses from a vortical swirl were defined as a difference of full experimental losses of energy on various operating modes and settlement losses - circulating, internal of a draft tube and the losses connected with redistribution meridianal of speeds owing to a curling of a stream. Key words: hydraulic losses of the energy, draft tube, work wheel, votical swirl.
Keywords: гідравлічні втрати енергії; робоче колесо; завихорення потоку; вихрова теорія гвинта; модельна гідротурбіна; вихрові втрати