Критика психоаналітичної методології (до питання про обґрунтування психоаналізу як герменевтики) - Міщенко, Марина Миколаївна (НТУ "ХПІ", 2009)
В статті надається аналіз критики психоаналітичної теорії та практики К. Попером, А. Грюнбаумом, П. Рікером та Ю. Габермасом. Ця критика стимулювала пошук нових методологічних засад психоаналізу. На думку автора, сучасному розвитку культури якнайбільше відповідає герменевтичний варіант психоаналізу. Автор стверджує можливість подання психоаналітичної практики, яка має інтерпретативний характер, як особливого роду герменевтичної практики.

The article gives an analysis of the criticism of the psychoanalytic theory and practice of K. Popper, A. Grunbaum, P. Ricuer and J. Habermas. This criticism stimulates the search of the new methodological basis of the psychoanalysis. In authors opinion modern development of culture corresponds with most of all the hermeneutical version of psychoanalysis. The author states a possibility of the representation of psychoanalytic practice which has an interpretative character as a special type of hermeneutics
Keywords: психоаналітична теорія; психоаналітична практика; герменевтична ситуація; інтерпретація; розуміння; psychoanalytic theory; psychoanalytic practice; hermeneutic situation; interpretation; comprehension