Історія авіаційного напрямку освіти й техніки в Київському політехнічному інституті (1914-1933 рр.): загальний огляд - Татарчук, В. В. (НТУ "ХПІ", 2013)
В статті подано продовження загального огляду історії авіаційного напрямку освіти і техніки в Київському політехнічному інституті в нових соціально-політичних умовах, а саме діяльність в роки Першої світової війни одного з перших в Україні авіаційних підприємств – авіаційно-автомобільних майстерень, спроби організації в роки Першої світової та Громадянської війн підготовки авіаційних спеціалістів, а також підготовка кадрів для радянської авіаційної промисловості й заснування в 1933 р. на основі авіаційного факультету КПІ Київського авіаційного інституту (зараз – Національний авіаційний університет).

In this article the history of aviation direction of education and technique in the Kyiv polytechnic institute had been continued in the new social and political terms: a work of one of the first in Ukraine aviation factory – aviation and autumobile workshops during the First World War, attempt of organization of preparation of aviation during the First World War and the Civil war, and also training of stuff for Soviet aviation industry and foundation in 1933 on the basis of aviation faculty of KPI the Kyiv aviation institute (now – the National aviation university)
Keywords: Київський політехнічний інститут; Повітроплавний гурток КПІ; Київське товариство повітроплавання; повітроплавання; планеризм; авіація; Kyiv Polytechnic Institute; Aeronotical group in KPI; Kyiv Aeronotical Society; aeronautics; gliding; aviation