Матюхов, Дмитро Володимирович2014-07-182014-07-182013Матюхов Д. В. Кінетика екстрагування етанолрозчинних речовин макухової крупки соняшнику / Д. В. Матюхов // Вісник Нац. техн. ун-ту "ХПІ" : зб. наук. пр. Темат. вип. : Інноваційні дослідження у наукових роботах студентів. – Харків : НТУ "ХПІ". – 2013. – № 55 (1028). – С. 11-21.https://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/7714Статтю присвячено вивченню закономірностей екстрагування олії та інших речовин з макухи соняшнику абсолютованим етиловим спиртом. Визначена кількість екстрактивних етанолрозчинних речовин макухи соняшнику, яка дорівнює 29,1±1,7 % при олійності 15,7 %. Отримано дані з накопичення екстрактивних речовин окремо для розчинних і нерозчинних в діетиловому ефірі. Встановлено, що за дві години вилучається 77,3±1,7 % від загальної кількості розчинних в етанолі речовин. Вихід нерозчинних у діетиловому ефірі речовин за цей час становить 55,5 %; розчинних – 96,0 %. Результати, отримані для етилового спирту концентрацією 99,5 % та 98,0 % після трьох та шести стадій екстрагування (гідромодуль 1:4 і 1:10 відповідно) відрізняються на величину, меншу за похибку визначення виходу.The paper is devoted to the study of the sunflower meal substances extraction process with ethyl alcohol 99,5 % and 98,0 %. The study found, that the value of extractive substances in sunflower meal is 29,1±1,7 % and oil content is 15,7 %. Kinetic data for total extractive substances, also those which was soluble and insoluble in diethyl ether have been obtained. It was found, that after two hours of process 77,3±1,7 % of extractive substances, 55,5 % of polar compounds , and 96,0 % of lipids were extracted. Results of extraction with 99,5 % and 98,0 % ethyl alcohol after three and six extraction steps do not differ significantlyukмакуха соняшникуекстрактивні речовинивуглеводизагальні ліпідиполярні ліпідиsunflower cakeextractive substancestotal lipidsextraction kineticsКінетика екстрагування етанолрозчинних речовин макухової крупки соняшникуArticle