Чорна склоемаль подвійного призначення - Анненков, Віктор Захарович; Манасьян, Павло Акопович; Брагіна, Людмила Лазарівна; Гузенко, Микола Михайлович; Чевичелов, Віктор Георгійович; Шалигіна, Оксана Володимирівна; Худяков, Віталій Іванович; Куприяненко, Костянтин Іванович (ДП "Український інститут промислової власності", 2012)
Винахід належить до складів склоемалевих фрит для технології порошкового електростатичного нанесення на деталі з тонколистової маловуглецевої сталі і може бути використаний при виробництві побутової техніки. Чорна склоемаль подвійного призначення містить оксиди Na₂O, K₂O, CaO, BaO, В₂О₃, SiO₂, Fe₂O₃, MnO₂, CuO, CoO та CaF₂, ZrO₂ та Аl₂О₃. Висока хімічна та термічна стійкість покриттів досягались завдяки наявності в складах склоемалей SiO₂, ZrO₂, Аl₂О₃ у запропонованих межах. Міцність зчеплення склоемалевих покриттів зі сталевою основою забезпечується за рахунок запропонованого співвідношення активаторів зчеплення. Чорний колір покритті був досягнутий завдяки використанню іонного механізму забарвлення у структурі скло емалей при запропонованому сумарному вмісті оксидів металів змінної валентності MnO₂, Fe₂O₃, CoO, CuO.
Keywords: патент; винахід; склоемалеві фрити; порошкове електростатичне нанесення; оксиди; хімічна стійкість