Методичні вказівки до лабораторних робіт з курсу "Комп'ютерізовані вимірювальні засоби". Частина 1 - Балєв, Володимир Миколайович (My University, 2023)
LabVIEW (Laboratory Virtual Instrument Engineering Workbench) спеціалізоване середовище графічного програмування, яке широко використовується в промисловості, освіті та науково-дослідницьких лабораторіях в якості стандартного інструменту для збору даних і управління різноманітними приладами. LabVIEW - потужне та гнучке програмне середовище, використовується для проведення вимірювань і аналізу отриманих даних. LabVIEW - багато платформне середовище: Ви можете використовувати його на комп’ютерах з операційними системами Windows, ІOS, Linux. Персональні комп’ютери є більш гнучкими інструментами, ніж традиційні вимірювальні прилади, тому створення власної програми з використанням LabVIEW, яка називається віртуальним приладом (ВП), достатньо проста справа, а інтуїтивно зрозумілий інтерфейс користувача в середовищі LabVIEW робить розробку програм та їх використання вельми цікавим та захоплюючим заняттям. Концепція LabVIEW сильно відрізняється від послідовної природи традиційних мов програмування, надаючи розробнику легку в використанні графічну оболонку, яка включає в себе увесь набір інструментів, необхідних для збору даних, їх аналізу та представлення отриманих результатів. За допомогою графічної мови програмування LabVIEW, іменованої G (Джей), ви можете програмувати вашу задачу з графічної блок-діаграми, яка компілює алгоритм в машинний код. Будучи чудовим програмним середовищем для незліченних застосувань в області науки і техніки, LabVIEW допоможе вам вирішувати завдання різного типу, витрачаючи значно менше часу і зусиль у порівнянні з написанням традиційного програмного коду. Поширення LabVIEW за межами лабораторій пішло в усіх напрямках: вгору (на борту космічних апаратів), вниз (на підводних човнах) і по горизонталі (від бурових установок в Північному морі до промислових підприємств в Новій Зеландії). З ростом можливостей Інтернет сфера застосування LabVIEW стала розширюватися не тільки в географічному, а й у віртуальному просторі. Все більше число розробників створює віртуальні прилади, що допускають віддалене управління і спостереження через Інтернет. Вимірювальні системи на основі віртуальних приладів відрізняються своєю багатофункціональністю, гнучкістю і низькою вартістю як з точки зору обладнання, так і з точки зору витрат часу на розробку. Мабуть, найкращим способом пояснити причини такого широкого розповсюдження пакета LabVIEW буде узагальнення способів його використання. У всіх видах людської діяльності існують області, де не обійтися без певних видів вимірювань - дуже часто це температурні вимірювання, наприклад в печах, холодильниках, парниках, технологічних приміщеннях і навіть ... в каструлі з супом. Крім температури, часто вимірюють тиск, силу, просторове зміщення, механічне напруження і т.д. - список величезний! Зараз персональні комп'ютери проникли практично в усі сфери життєдіяльності. LabVIEW прискорює впровадження комп'ютера в вимірювальні системи - і не тільки тому, що полегшує проведення вимірювань, він також дає можливість проаналізувати виміряні величини, відобразити їх на графіках і в звітах і при бажанні опублікувати.
Keywords: методичні вказівки; інформаційні технології; комп'ютерні системи; умовні оператори; світлова сигналізація; світлодіодні індикатори; програмне забезпечення