Аналіз ефективності використання ORM DAPPER та принципів SOLID у проєктуванні інформаційної системи медичного призначення - Дацок, Є. О.; Дацок, О. М.; Руденко, Д. О. (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
У роботі висвітлено актуальні аспекти проєктування медичних інформаційних систем із урахуванням вимог масштабованості, підтримуваності та ефективної взаємодії з базами даних. Розглянуто доцільність використання мікроORM-бібліотеки Dapper у поєднанні з принципами SOLID для забезпечення чистої архітектури прикладного програмного забезпечення. Проведено аналіз архітектурних підходів, структур бази даних, а також оцінено переваги прямого контролю над SQL-запитами в контексті систем медичного призначення. Окрему увагу приділено впровадженню патернів проєктування та практик Clean Code як чинників, що впливають на якість коду та гнучкість системи. Результати роботи демонструють доцільність поєднання об’єктно-орієнтованого підходу з легковаговими ORM-інструментами для створення ефективних, адаптивних та надійних медичних інформаційних систем. The paper highlights the relevant aspects of designing medical information systems, taking into account the requirements of scalability, maintainability, and effective interaction with databases. The expediency of using the Dapper microORM library in combination with SOLID principles to ensure a clean application software architecture is considered. Architectural approaches, database structures are analyzed, and the advantages of direct control over SQL queries in the context of medical systems are evaluated. Particular attention is paid to the implementation of design patterns and Clean Code practices as factors affecting code quality and system flexibility. The results of the work demonstrate the feasibility of combining an object-oriented approach with lightweight ORM tools to create efficient, adaptive, and reliable medical information systems.
Analysis of effectiveness of using ORM DAPPER and SOLID principles in the design of a medical information system
Keywords: інформаційна система; медичне програмне забезпечення; патерни проєктування; обробка медичних даних; information system; medical software; design patterns; medical data processing