Методичні вказівки до лабораторної роботи "Вимірювання витрати рідинного теплоносія при технологічних випробуваннях та впродовж експлуатації теплотехнічного обладнання" - Пересьолков, Олександр Романович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
Вимірювання при експлуатації теплоенергетичного обладнання є надзвичайно важливим аспектом, оскільки вони забезпечують точність і надійність в процесі контролю технологічних процесів. Точність вимірювань визначає наскільки близько результати вимірювань відповідають істинному значенню. Це критично важливо для забезпечення ефективності теплоенергетичних систем та енергозбереження. Вимірювання витрати і кількості речовини відноситься до засобів контролю та підтримки матеріально-теплового балансу технологічних процесів, що сприяє забезпеченню ефективності виробництва. Вимірювання витрати рідини застосовується практично в усіх галузях промисловості, наприклад, у нафтохімічному виробництві, харчовій галузі, а також у комунальному господарстві, медицині й т.д. В теплоенергетиці витрати теплоносіїв, таких як гаряча і холодна вода, пара, конденсат, холодоагенти, розчини тощо, вимірюють як при експлуатації теплотехнічних установок, так і при їх випробуваннях. У комунальному господарстві в теплових мережах та у водовідведенні для комерційних розрахунків вимірюють витрати гарячої та холодної води. На нафтопереробних заводах вимірюють витрати паливно-мастильних матеріалів. У харчовій галузі необхідно вимірювати витрати сировини та готової продукції. У медицині вимірюють витрати ліків, розчинів, настоянок, вакцин тощо.
Keywords: методичні вказівки; тахометричні лічильники; ротаметри; електрична енергія; визначення об'ємної витрати води; температура